Кремъл за Гренландия...

Кремъл за Гренландия...
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    23.08.2019
  • Share:

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков окачестви като „международен шопинг" изказаното от САЩ намерение да купят остров Гренландия, предаде БТА.

Песков отказа да отговори на въпроса дали според Москва тези планове на Вашингтон са част от борбата за контрол върху ресурсите в Арктика. Той каза само, че Русия работи в рамките на ООН за придобиване на права върху арктическия шелф и е постигнала „известни успехи" в тази насока. 

По думите на говорителя въпросът за придобиването на Гренландия стои между Дания и САЩ и Русия няма да се намесва. „Това не е наша работа. Ние с такъв международен шопинг не се занимаваме", каза Песков. Той отбеляза, че през датско-американските отношения „е притичала някаква черна котка". 

 

Кремъл за Гренландия: Не се занимаваме с „международен шопинг"

 

След като получи директен отказ за намерението си да купи Гренландия, която макар и независима държава е делегирала някои от политическите си права на Дания, американският президент Доналд Тръмп съобщи, че отлага планираната след две седмици среща с датския премиер Мете Фредериксен. Като причина той посочи именно липсата на интерес от нейна страна към офертата му за покупка на острова.

Дания е много специална страна с невероятни хора, но въз основа на коментара на премиера Мете Фредериксен, че тя не проявява интерес към обсъждане на продажбата на Гренландия, аз ще отложа нашата среща, планирана след две седмици, за друго време, написа Тръмп в Twitter.

От своя страна Фредериксен заяви, че не вижда необходимост да се впуска в словесна война с Тръмп, след като той окачестви начина, по който тя отхвърли идеята му да купи Гренландия като „неприятен“, и „неуместен“.

„Няма нужда да влизам в словесна война с когото и да било, дори с президента на САЩ“, заяви Фредериксен по датската обществена телевизия. Тя отбеляза, че не е чувствала, че трябвало да използва други думи, когато отхвърлила идеята за купуването на автономната датска територия от САЩ като „абсурден разговор“.

 

Елена Илиева

Read 464 times

Станете почитател на Класа