В Русия ударно строят черкви

В Русия ударно строят черкви
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    12.06.2019
  • Share:

В Русия се откриват средно по три нови черкви на ден. На някои места те са дори повече от магазините за хранителни стоки. В същото време детски градини не достигат, а броят на болниците намаля наполовина.

 

 

 

Провалилите се плановe за изграждане на православен храм в централен парк в руския град Екатеринбург - след масови народни протести - не е единственият подобен скандал в Русия. По подобен сценарий се развиха и събитията в Москва през 2015 година, където гражданското недоволство спря изграждането на църква в парка "Торфянка".

Три храма на ден

Руската православна църква (РПЦ) открива ударно нови православни храмове в страната. В края на май патриарх Кирил съобщи, че на ден се освещават средно по три нови храма. "Но не защото имаме много пари и се чудим как да ги похарчим, а защото след години, в които хората бяха обречени на атеизъм, с умовете и сърцата си разбраха, че без Бог нищо не става", уточни той.

 

default

 

Мрежата от православни интернет-издания Prihod.ru подкрепи думите на патриарха с конкретни цифри: към началото на 2019 г. в страната е имало 38 649 действащи черкви, като през последните 10 години броят им се е увеличил с над 9 хиляди. Това означава, че на ден са отваряли врати средно по три нови храма.

Дякон Андрей Кураев не вижда нищо изненадващо в ударното изграждане, по стахановски, на нови черкви в страната. В тази връзка той припомня, че това се случва след дълги години на застой по време на съветската власт. "Също като в икономиката е: ако някоя недостатъчно развита страна започне да постига високи темпове на растеж, това съвсем не означава, че изведнъж тя е изпреварила другите. Просто изходната база е много ниска. Затова и тези цифри не са изненадващи. Все още не сме се възродили напълно", посочва духовникът.

През 2011 година в Москва беше приета специална програма за ускорено изграждане на черкви. Документът, наречен „Храм 200", предвижда изграждането на 200 нови черкви в руската столица. Тогава кметът на Москва Юрий Лужков обеща на патриарх Кирил, че в руската столица "няма да остане място без храм в непосредствена близост". За 8-те години оттогава насам са построени 48 нови черкви, а 29 други са в строеж. Парите за тяхното изграждане се събират от дарения, а градските власти помагат с терените и комуникациите.

"Не съм против храмовете, но няма детски градини и поликлиники"

Скоро в московския район Ростокино ще се появи още един православен храм. За много от жителите на квартала той ще се окаже по-близко, отколкото най-близкия магазин за хранителни стоки. Земята, върху която той се изгражда, е част от защитена територия, в която попада и най-старият мост в Москва - над река Яуза – изграден още по времето на Екатерина Велика.  

Руският богослов Константин Михайлов смята, че изборът на мястото в Ростокино не е никак случаен: "Изграждането на храм в парка е много удобно - земята е общинска, а общината с желание я преотстъпва на църквата. Това е много по-лесно, отколкото теренът да бъде изкупен от собствениците на земята. Освен това една черква в парк е много по-атрактивна, това я прави по-привлекателна", казва той за ДВ и допълва, че за Руската православна църква е важно да демонстрира присъствие в ключови точки на руския мегаполис.

След протести на жителите на Ростокино, строителството временно беше спряно, но по-късно бе възобновено. "Нямам нищо против изграждането на храма, но се притеснявам, че в района няма достатъчно детски градини, а неотдавна закриха и местната поликлиника. До нея имаше център за физиотерапия, който също затвори врати", казва Елена, която не желае да назове  фамилното си име. Според държавната статистическа служба Росстат, от 2000 до 2017 г. броят на болниците в Русия е намалял наполовина - от 10 700 на 5 300.

Има ли дефицит на черкви?

 

Руският патриарх Кирил и президентът на Русия Владимир Путин

Руският патриарх Кирил и президентът на Русия Владимир Путин

 

71% от руските граждани се определят като православни. Това обаче не означава, че всички те редовно ходят на черква. Според авторите на изследването от американския център Pew Research, за много руснаци православието е свързано с националната идентичност. От руско изследване на общественото мнение, направено от ВЦИОМ, става ясно, че само 9% от православните руснаци спазват всички религиозни обреди. А още по-малък е делът на онези от тях, които ходят редовно на черква - по-малко от 5%.

Според сайта "Приходы.ру", на всеки 5540 руснаци днес се пада по един православен храм. Много или малко е това? "Не можем да твърдим, че в страната има сериозен проблем с недостиг на черкви. Вярно е, че за Великден много хора посещават литургиите и не всички успяват да си намерят място в черквите. Но така е само на големите християнски празници. По-скоро вижте колко хора посещават неделната служба", казва богословът Михайлов.

Тези думи се потвърждават от гледката в откритата през миналата година черква в московския район Отрадное: на последната неделна служба присъстваха 75 души. А черквата, вдигната по програмата "Храм 200", предлага място за 500 богомолци.

 

 

 

 

Станете почитател на Класа