Как децата в Иран се учат на насилие

Как децата в Иран се учат на насилие
  • Written by:  Шабнам фон Хайн
  • Date:  
    01.11.2016
  • Share:

Децата в Иран свикват отрано с насилието: много родители водят децата си на публични екзекуции, а в детските книги откриваме илюстрации на обесени котенца и кученца - и на прилежно забрадени жени.

 

 

 

 

Кучето било предател. Затова трябвало да бъде умъртвено - чрез обесване. Същата участ има и една котка, която също е обявена за враг. И двата сюжета са от детски книжки, издадени в Иран.

 

"Много внимавам какво купувам за 8-годишната си дъщеря. Гледам да избягвам книги, в които се говори за насилие", казва за ДВ една иранска майка. Тъй като ни моли да не споменаваме истинското ѝ име, ще я наричаме оттук нататък Шорех. Графичната дизайнерка от Исфахан ни разказва, че в момента детската литература изживява истински бум в Иран. "Детските книжки се продават много по-добре от другите книги. Познавам много родители, които подаряват книжки на децата си, макар че самите те изобщо не четат".

 

В Иран предпочитат да гледат телевизия. Книгите не ги интересуват кой знае колко, макар че 80% от населението на страната е грамотно и може да чете и пише. Според официалната статистика, всеки иранец чете средно по 70 минути на ден. Данните обаче са доста спорни, защото включват и времето, прекарано в четене на учебници и на религиозна литература.

 

Строг контрол

 

Развлекателните книги и романите са скъпо удоволствие в Иран. Освен това съдържанието им се контролира строго: то подлежи на одобрение от специална комисия в иранското Министерство на културата. Нейните членове се ръководят от строги правила, включително по отношение на детската литература. Защото съдържанията не бива да влизат в противоречие със строгите религиозни норми в иранското общество.

Един пример: в Иран жените трябва да носят забрадка, когато са на обществено място. У дома това задължение не важи. В детските книги обаче жената трябва да носи забрадка и вкъщи. Ако в някоя книжка жената е нарисувана без забрадка, илюстрацията трябва да бъде променена. В противен случай книжката няма да бъде пусната за печат.


Забрадена жена в иранска детска книжка

 

Тази илюстрация отговаря на строгите норми

 

"Детските книги станаха много религиозни. В тях все по-често се говори за джамии или за най-различни религиозни обреди", казва Шорех. Графичната дизайнерка не се изненадва от обстоятелството, че много добре се продават дори такива детски книги, в които животни биват насилствено умъртвявани. "Много хора присъстват на публичните екзекуции и дори водят децата си", разказва Шорех.

Само през 2015 година в Иран са били екзекутирани близо 1 000 души - много от тях на публично място. Сред хората, присъстващи на публичните екзекуции, има представители на всички възрастови и социални групи.

"Много опасна тенденция"

 

"Възхваляването на насилието в детските книги е много опасна тенденция - особено в страна, където свобода на мненията де факто няма", казва за ДВ иранският правозащитник Мохамад Мостафайе.

 

"Статистиката показва ясно, че насилието вътре в семейството е нараснало значително. Причините са много, но със сигурност това се дължи и на факта, че насилието се излага на показ в обществото. Хора, които гледат толкова много насилие, не се смущават сами да го прилагат", предупреждава правозащитникът.

Станете почитател на Класа