Клинтън съжалява, че САЩ не са манипулирали палестински избори през 2006

Клинтън съжалява, че САЩ не са манипулирали палестински избори през 2006
  • Written by:  E.Аврамов
  • Date:  
    31.10.2016
  • Share:

В десетгодишно аудио, тогавашния сенатор Хилъри Клинтън заявява, че САЩ трябваше да са манипулирали палестинските парламентарни избори през 2006 г., за да се предотврати победа на Хамас. Кандидатът за президент съжалява, че не САЩ са "определили кой ще спечели."

"Не мисля, че трябваше да натискаме за избори в палестинските територии. Мисля, че това беше голяма грешка ", казва сенатор Клинтън пред Jewish Press, седмичен вестник базиран в Ню Йорк, няколко месеца след изборите през януари. "И ако настоявахме за избори, ние трябваше да се уверим, че сме направили нещо, за да се определи кой ще спечели", каза тя.

До петък, коментарът Клинтън от 5 септември 2006 г., е съществувал само на частна аудио касета, принадлежаща на журналиста Ели Чомски. Редактор и писател, той интервюира Клинтън в офиса на вестника в Бруклин.

Чомски, който сподели лентата с Observer, казва, че това е единственото съществуващо копие на тази среща с Клинтън, по време на която палестинските парламентарни избори са сред най-популярните теми. Той каза, че е объркан от факта, че "всеки би могъл да подкрепи идеята - предложена от национален политически лидер - че САЩ трябва да са в бизнеса на определяне на чужди избори."

Интервюто се проведе девет месеца след като движението Хамас зае 76 от местата в парламента от 132 депутати, отстрани движението Фатах, подкрепяно от САЩ и си осигури правото да формира нов кабинет. Тази победа не беше приветствана нито в Израел, нито в САЩ. Във Вашингтон Хамас се смята за терористична организация.

Станете почитател на Класа