Анкара спира въздушните удари, след като Сирия заплаши да "сваля турски самолети"

Анкара спира въздушните удари, след като Сирия заплаши да "сваля турски самолети"
  • Written by:  E.Аврамов
  • Date:  
    31.10.2016
  • Share:

Турски самолети не са взели участие в операциите в съседна Сирия от една седмица вече, заради страховете да бъдат свалени от местната въздушна отбрана, след като Дамаск обеща да предотврати всякакви въздушни нападения.

Анкара спря въздушна подкрепа за своята сухопътна операция в Сирия на 22 октомври, след като Дамаск заяви, че ще сваля турски самолети в сирийско небе, заяви турски официален представител пред Хюриет Дейли Нюз, при условие на анонимност. Служителят добави, че коалиционните сили също са намалили броя на полетите в Северна Сирия.
Възможностите на противовъздушната отбрана на Сирия са били много засилени след като Русия разположи своите мобилни ракетни батареи S-400 и S-300, за да защити своя персонал по места. Руският хардуер има способността да сваля самолети и крилати ракети на поне 402 km във всички посоки от Западна Сирия.

Два дни преди Турция да спре военните полети над Сирия, Дамаск, който нарича турското нашествие нарушение на националния суверенитет, предупреди, че ще сваля всички турски военни самолети.

"Всеки опит да се отново наруши сирийското въздушно пространство от турски военни самолети ще бъде прекратен с всички налични средства", предупреди Дамаск на 20 октомври. „Наличието на турски войски в Сирия е опасна ескалация и грубо нарушение на суверенитета на Сирия "

Изявлението на Дамаск дойде след като турските самолети са атакували Сирийските кюрдски милиции за народна защита (YPG), бойно крило на Партията за демократичен съюз (PYD), в близост до Ал Баб в северната част на Алепо.

Източникът заяви пред турския всекидневник, че темпът на офанзивата е била до голяма степен засегнат от липсата на въздушна подкрепа. Анкара обеща да продължи с операциите."Ние няма да спрем да се борим срещу ИД заради атаки на силите на режима. Операцията по Ефрат ще бъде продължена до повторното влизане в град Ал Баб, за да се създаде зона за сигурност, за връщането на бежанците ", заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу сряда.

Станете почитател на Класа