Какво убива нашето щастие разкрива най-щастливият човек на света

Какво убива нашето щастие разкрива най-щастливият човек на света
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    25.10.2016
  • Share:

Матийо Рикар, тибетски будистки монах от френски произход на 70 години, живее в отдалечен район на Непал и има високо ниво на благосъстояние и позитивни емоции по време на своите медитации. Не е изненадващо, че учени от Университета на Уисконсин (САЩ), след анализиране на мозъчната дейност в рамките на 12-годишно проучване, са установили, че той е най-щастливият човек на света.

В интервю за GQ, Рикар предупреждава, че ключовият фактор, който може да убие щастието е вредният навик да сравняваш себе си с другите. "Сравнението е убиецът на щастието", казва Рикар. По отношение на проблема с консуматорството и вниманието към чуждото имане, монахът си спомни една тибетска поговорка: "Да бъдеш щастлив е като да имаш съкровище в ръцете си. Оценявай го, когато дойде и да не ти липсва никак, ако не дойде".

Парадоксално е, че най-щастливият човек, все пак не е щастлив с нещо, което му причинява дискомфорт. Това е именно "абсурдността" на новопридобитото му име, от което вече не може да се оттърве. "Познавам по-щастливи монаси, наистина. Това е абсурдно", оплаква се Рикар. Ставайки звезда на будисткия свят, той дори помоли за съвет Далай Лама, който му каза, че не е време да се крие от света. "Ако светът иска да бъдеш най-щастливият човек, така да бъде".

Станете почитател на Класа