САЩ разкриват план за подводна доминация

САЩ разкриват план за подводна доминация
 • Written by:  Е.Аврамов
 • Date:  
  12.07.2016
 • Share:
 • ВМС на САЩ се движат бързо, за да избегнат вероятността подводниците им да бъдат засенчени от руските Проект 855 клас Ясен, които вече разполагат с технология за получаване на акустична превъзходство, съобщава списание The National Interest.

  "Това е нашият отговор на непрекъснатото подобряване на подводниците на нашите конкуренти", заяви адмирал Майкъл Джабалей. "Руснаците, с производството на ядрена подводница К-329 клас Северодвинск, направиха значителна стъпка напред в своите акустични способности. Ние не искаме само да се стигне до акустичен паритет, ние винаги искаме да бъдем по-добри от другите страни и да постигнем подводна доминация", добави той.

  Атакуващата подводница USS South Dakota (SSN-790), клас Вирджиния, която е в процес на изграждане и чиято доставка е насрочена за края на 2017 г. ще бъде първата, в която ще бъдат използвани технологии за акустични превъзходство.
  Ще се извършат значителни промени в подводницата, включително ще се постави нова акустична облицовка и редица подобрения в машинното отделение, предназначени да се намали звука, ще се добавят и два нови ултразвукови радари. "Ултразвуковите радари дават значително предимство за откриване на други подводници преди нашата да бъде открита", каза адмиралът.

  Терминът "акустично превъзходство" се отнася до способността на подводниците да работят незабелязани във или близо до вражески води, докато провеждат разузнаване или атака. Очаква се тестването на тази технология на USS South Dakota да бъде завършена през 2020 г..

Станете почитател на Класа