Пилоти предотвратиха трагедия с летящ радар на САЩ

Пилоти предотвратиха трагедия с летящ радар на САЩ
 • Written by:  Е.Аврамов
 • Date:  
  12.07.2016
 • Share:
 • ВМС на САЩ пусна видео на фал при кацането на самолет за ранно предупреждение E-2C Hawkeye, който през март не успя да се приземи на палубата на самолетоносача Дуайт Д. Айзенхауер, оставяйки осем ранени морски пехотинци.

  Във видеото може да се види момента когато самолета каца на самолетоносача, но не успява да спре, защото спирачните въжета на палубата са скъсани и самолетът изчезва, оставяйки впечатление, че пада във водата. Въпреки това, след няколко секунди се появява отново в кадър и продължава полета си.

  Инцидентът е станал край източното крайбрежие на САЩ, и самолетът е кацнал във военноморска база в щата Вирджиния. Разследването на ВМС заключи, че инцидентът е станал в резултат на човешки грешки и технически повреди, съобщава The Virginian Pilot.

  Според доклада, персоналът по поддръжката е пропуснал най-малко две "критични стъпки" по време на работа с компютрите, контролиращи спирачните въжета. Но ВМС не открили доказателства за умишлено неизпълнение на дълг от работниците по поддръжката.

  В резултат на скъсването на въжетата, осем морски пехотинци са с различни наранявания. На две други въздухоплавателни средства са причинени значителни щети.

Станете почитател на Класа