Пхенян ще даде "физически отговор" на противоракетната система на САЩ в Южна Корея

Пхенян ще даде "физически отговор" на противоракетната система на САЩ в Южна Корея
 • Written by:  Ж.Школски
 • Date:  
  12.07.2016
 • Share:
 • Северна Корея възприема като предизвикателство обявяването за предстоящото разполагане на противоракетна система THAAD в южната част на Корейския полуостров. Севернокорейските изявления предупреждават за реакция, когато стане ясно къде и кога ще бъдат инсталирани компоненти на новата система земя-въздух.

  "Ще има мерки за физическа реакция от нас веднага след като стане известно мястото и времето, в което ще дойде в Южна Корея THAAD, този инструмент за инвазия в търсене на надмощие за САЩ", се казва в изявлението. "Това е твърдата воля на армията ни, да води безмилостна битка и да превърне Юга в море от огън и купчина пепел, когато получим заповед да го направим".

  Системата за противоракетна отбрана е проектирана в Съединените щати да сваля ракети с близък и среден обсег в заключителната фаза, чрез пряко въздействие. Властите на Южна Корея и Съединените щати обявиха миналия петък, че THAAD ще бъде разгърната "възможно най-скоро." Мярката има за цел да засили арсенала на Сеул на фона на засилващите ядрени заплахи от Северна Корея. Очаква се системата да влезе в експлоатация до края на 2017.

  И Русия, и Китай се противопоставят на монтирането на система за противоракетна отбрана на САЩ на полуострова.

Станете почитател на Класа