Кого е подслушвала Германия?

Кого е подслушвала Германия?
  • Written by:  ДПА, А. Андреев
  • Date:  
    12.07.2016
  • Share:

Германското външно разузнаване е уличено в дейност, която всъщност трябва да му е забранена: шпионаж срещу приятели. Това стана ясно от доклад, представен от специална комисия на Бундестага. Кой е бил подслушван?

 

 

 

 

Специалната комисия на Бундестага за контрол над тайните служби отправя сериозни критики срещу Германското външно разузнаване (BND). Агенция ДПА разполага с доклада, приет от комисията миналата седмица. Той е дълъг 22 страници и съдържа факти, уличаващи BND в една дейност, която всъщност би трябвало да му е забранена: шпионаж срещу приятели.


Нови проблеми за Меркел

 

Парламентаристите установяват, че са били подслушвани лица, свързани с правителствата на държави от ЕС и от НАТО, като броят на тези хора е "нисък двуцифрен". Сред подслушваните са държавни и правителствени ръководители, министри и техните офиси, както и военни структури.

 

Особено интензивно BND е следяло комуникацията на дипломатическите представителства на държавите от ЕС и от НАТО по цял свят. Подслушвани са били още неправителствени организации и икономически субекти - например в областта на въздухоплаването, астронавтиката, оръжейната индустрия, транспорта, медиите и консултантския бизнес. Според BND, тези дейности са били прекратени преди края на 2013 година, но въпреки това докладът ще създаде сериозни проблеми на канцлерката Меркел и нейното правителство, които особено в момента след вота на британците за излизане от ЕС и напрежението около бежанците нямат никакъв интерес от подобни дискусии с партньорските държави. Според авторите на доклада, европейските институции, които са попаднали в полезрението на BND, не били много, но един от случаите бил особено тежък и нямало как да бъде оправдан. И изобщо: информациите, извлечени по този начин от германското разузнаване, не били в състояние да оправдаят поетия политически риск, пише още в документа.

 

Бруно Кал, новият директор на BND

 

Бруно Кал, новият директор на BND

 

Още тежки нарушения

 

В доклада е посочен и още един случай на тежко нарушение: BND подслушвало германски гражданин, което е изрично забранено от закона. Обект на подслушване са били редици други физически лица, но имената им не са посочени в документите, предоставени на комисията от германското външно разузнаване.

Авторите на доклада стигат до извода, че Германското външно разузнаване в много случаи е действало отвъд своята политическа поръчка и в нарушение на законите. Действията му в редица ситуации са прекрачвали мярата и са били политически неприемливи. Документът съдържа каталог от девет предложения за регулиране на дейността на разузнаването, които влизат и в проектозакона за BND, одобрен наскоро от правителствената коалиция. Едно от главните изисквания е в бъдеще да бъде гарантирана закрилата срещу незаконни посегателства от страна на разузнаването - както на гражданите на ЕС, така и на европейските институции.

Станете почитател на Класа