Китай и Русия - срещу САЩ

Китай и Русия - срещу САЩ
  • Written by:  Франк Зирен
  • Date:  
    09.05.2016
  • Share:

Русия все повече се сближава с Китай, а целта, която ги води, е една и съща: Както в Пекин, така и в Москва искат да ограничат влиянието и мощта на САЩ в света, отбелязва в коментара си Франк Зирен.

 

 

 

 

В спора за Южнокитайско море Пекин си намери нов съюзник. Руският външен министър Сергей Лавров отправи остри думи срещу американците по време на среща с ресорния си китайски колега Ван И през миналата седмица. Лавров заяви, че конфликтът не бива да бъде подклаждан от трети страни. Вместо това замесените в спора съседни държави трябвало да преговарят помежду си. Лавров намекна за постоянното присъствие на американски кораби и самолети в региона и неспиращите предупреждения, отправяни от Белия дом.

 

Тъй като американците са политически и военен съюзник на някои от по-малките крайбрежни страни в тихоокеанския регион, Вашингтон е убеден, че има правото да се намесва в конфликта. Едва ли е учудващо за някого, че на фона на всичко това, Москва смята позицията на Пекин за правилна, което тя и показа съвсем ясно. Та нали Москва забранява на американците да се месят и в украинската криза.

 

Протест срещу американската противоракетна система

 

Конфликтът около островната група в Южнокитайско море не беше единствената тема, свързана със САЩ, по която разговаряха Ван И и Сергей Лавров. Двете страни призоваха американците да се откажат от изграждането на замислената от тях система за противоракетна отбрана в Южна Корея /THAAD/. Системата е замислена като допълнителна защита срещу евентуални нападения с атомни ракети от страна на Северна Корея.

 

Китай и Русия смятат, че съществуващите противоракетни системи са достатъчни. Разширяването им не се вписвало в контекста на първоначалния отбранителен замисъл, а и можело да се отрази неблагоприятно на сигурността на Китай и Русия. Миналата седмица Северна Корея отново проведе изпитание на ракета с ядрена бойна глава, но засега всичките й опити с подобно оръжие бяха неуспешни.

 

По време на срещата си, външните министри на Китай и Русия демонстрираха изненадваща близост по много от обсъжданите теми, макар Пекин да е принципно доста резервиран към Русия. Въпреки това е ясно, че за двете страни е стратегически важно да си сътрудничат тясно.

 

На 5-та международна конференция за сигурност, проведена в Москва през миналата седмица, китайският министър на отбраната Чан Уанцюен неслучайно обяви, че за тази година са планирани много повече съвместни военни учения на сухопътните войски, ВМС и ВВС на Китай и Русия в сравнение с предишни години. Следващите военни маневри ще се проведат още този месец в една руска военна база.

Китай има какво да се поучи от руснаците

 

Ученията ще дадат на руските и китайските военни не само възможност да се координират по-добре помежду си, но и да обменят опит. Китайската армия има какво да почерпи от богатия военен опит на руснаците. През последните 50 години Китай не е участвал в нито една по-голяма бойна операция. За последен път китайски войски навлязоха във Виетнам през 1979 година, където останаха по-малко от месец.

Резервираността на Пекин към Москва обаче си личи и по това, че все още няма формално подписан договор за военен съюз между двете страни. Точно поради това президентите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Цзинпин през ноември 2015 година взеха решение в бъдеще да се срещат по-често. Първата подобна редовна среща е предвидена за месец юни тази година, както стана ясно след срещата на външните министри. Колкото по-дълго продължават западните санкции срещу Москва, толкова по-тясно става сътрудничеството между Китай и Русия. Целта им е една и съща: да ограничат влиянието на САЩ.

Станете почитател на Класа