Американците в Молдова: Инвазия или освобождение?

Американците в Молдова: Инвазия или освобождение?
  • Written by:  Виталие Калугериану, Роберт Шварц
  • Date:  
    09.05.2016
  • Share:

Какво търсят американските танкове и военни в Молдова? Този въпрос разделя страната на две: едните говорят за „агресори", а другите за „освободители". Какво се случва в действителност?

 

 

 

 

Американската армия участва не за първи път във военни учения в бившата съветска република Молдова. Но когато румънско-молдовската граница беше прекосена от 200 американски войници и десетки бронирани автомобили, емоциите избухнаха с пълна сила: "Впечатлен съм! Чувствам се така, сякаш най-сетне са пристигнали освободителите ни", казва Вячеслав, който е застанал край пътя заедно със свои съмишленици и маха за поздрав на американските войници.

 

"Какво търсят тук американците? Та ние сме неутрална държава. Защо провокират Русия? Не виждат ли какво става в Украйна?", отвръща Генадий. Пенсионерката Евдокия е на същото мнение. "НАТО е тук и ни носи война. Докато имаше телена ограда по границата ни с Румъния, никой не можеше да нахлуе в страната ни", казва тя.

Разделена страна

 

Различни мнения сред населението, различни позиции и сред политиците. Особено след анексията на Крим и войната в Източна Украйна проевропейското правителство в Кишинев се опитва да обвърже страната още по-тясно към Запада. Съвместните военни маневри с американците са стъпка в тази посока. Проруската опозиция в Молдова се опитва да торпедира курса на правителството с всички възможни средства.

 

 

 

Членове на Социалистическата партия контролират паспортите на американските военни

 

Тази година в Молдова се провеждат президентски избори и кандидатът на опозицията Игор Додон води във всички анкети. Сегашните военни маневри дават добра възможност на проруския кандидат на социалдемократите и неговата партия да демонстрират борбеност. Те говорят за "американска инвазия" и твърдят, че присъствието на американски военни нарушава неутралитета на Молдова.

 

В началото на май проруски ориентираните социалдемократи организираха протестна акция на границата "срещу нахлуването" на американците. Американският военен конвой беше принуден да спре за около час, защото депутати от Социалдемократическата партия бяха блокирали граничния пункт. Закичени с Георгиевската лента на бойната слава, депутатите изискваха от американските войници документи за самоличност. Игор Додон публикува във Фейсбук снимки от тази т.нар. "паспортна проверка".


Проевропейското правителство в Кишинев се намира под засилен натиск. Министърът на отбраната Анатол Шалару обясни, че съвместните военни учения са част от нормалното двустранно сътрудничество и по никакъв начин не нарушават неутралитета на Молдова. "Една-единствена държава застрашава неутралитета ни. Тази държава е разположила своите окупационни войски в Приднестровието", заяви Шалару, визирайки присъствието на 2 000 руски войници в сепаратисткия регион, който де юре принадлежи на Молдова.

Още през 1999 година Москва се задължи с договор да изтегли военните си подразделения от Приднестровието, но и до ден днешен те са там, а сега дори са в състояние на повишена бойна готовност.

Забравената история

 

Полицията в Молдова също е в повишена готовност. На 9 май в Кишинев ще се празнува както Денят на Европа, така и годишнината от победата на Съветската армия над фашизма. Предвиден е военен парад, в който ще участват и американските войници. Лидерът на социалистите Игор Додон призова към протестни акции срещу американското присъствие в молдовската столица в Деня на победата над фашизма. С това той разгневи американския посланик в Молдова, който тъкмо беше напомнил за заслугите и многото жертви на съюзниците, в това число и на американците, във войната срещу Хитлер.

 

Историческата истина обаче понякога отстъпва на заден план. Особено преди избори. Генадий например смята, че Игор Додон има пълно право. Младият работник от град Балти с удоволствие цитира една руска политоложка, която наскоро предупреди за опасността от "окупация на Молдова от американската армия". Генадий е убеден, че американските войници нямат работа в Кишинев и то точно на изпълнения с толкова много символика ден 9 май. Тогава именно ще си проличи каква част от молдовците мислят като него, и колко са онези, които поддържат прозападния курс на страната.

Станете почитател на Класа