Авторът на "документите Панама" разкрива защо го е направил

Авторът на "документите Панама" разкрива защо го е направил
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    08.05.2016
  • Share:

В продължително изявление, авторът на изтичането на информация от Панама оправдава своята маневра с аргумента, че "неравенството на доходите и заплатите е един от определящите въпроси на нашето време" и смята, че правителствата трябва да направят повече по въпроса.

От своя страна, германския вестник Süddeutsche Zeitung потвърждава, че това изявление е направил същия източник, от който са изтекли "документите Панама". Авторът, който е използвал псевдонима Джон Доу, обяснил, че издава документите Mossack Фонсека, тъй като смята, че основателите, служителите и клиентите на кантората трябва да отговарят за престъпления пред правосъдието.

"Беше моя идея изпращане на документите до вестника Sueddeutsche Zeitung и Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ). Не направих това с политическа цел. Просто знаех твърде много за тези документи, за да разбера колко несправедливост представляват те" пише Доу.

"Ние живеем в епоха, когато имаме евтино и неограничено цифрово съхранение на данни и бързи интернет връзки, които надхвърлят националните граници. Не е необходимо много да се свържат проводниците от началото с края на световното разпределение на медиите. Следващата революция ще бъде дигитализирана ", казва информаторът.

Станете почитател на Класа