Ердоган поиска президентска република в Турция

Ердоган поиска президентска република в Турция
  • Written by:  classa.bg
  • Date:  
    06.05.2016
  • Share:
Реформите в президентската институция трябва да бъдат подложени на референдум, заяви турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от Ройтерс. В реч, излъчена по националната телевизия, Ердоган каза още, че изработването на нова конституция и нова президентска система на управление са от спешна необходимост, а не са негови лични цели. Турският държавен глава успокои, че последните политически събития, т.е. оттеглянето на премиера Ахмет Давутоглу, няма да се отразят на икономиката на страната. 
По повод споразумението на Анкара с Брюксел за овладяване на бежанския поток, което изисква Турция да смекчи антитерористичните си закони, Ердоган подчерта, че това няма да се случи, тъй като страната е постоянен обект на терористични нападения, като се обърна към Европейкския съюз с думите:
Вие вървете по вашия път, ние ще вървим по своя. За да осигури безвизов достъп за гражданите си до Европейския съюз, Анкара трябва да изпълни серия от условия, поставени от Брюксел. Едно от тях е да съгласува законодателството и практиките в областта на тероризма с европейските стандарти; да стесни дефиницията на тероризма и да използва пропорционални мерки за борбата с него

Станете почитател на Класа