Случаят "Лиза" - така ли започва руската агресия?

Случаят "Лиза" - така ли започва руската агресия?
  • Written by:  Игор Айдман
  • Date:  
    02.02.2016
  • Share:

В Берлин започнаха гастроли на руския политически цирк. Но в една демократична страна като Германия изтърканите циркови номера не минават, коментира Игор Айдман по повод историята с „изнасиленото" руско момиче.

 

 

 

В края на януари станахме свидетели на серия от демонстрации на руснаци, живеещи в Германия. Поводът бяха информациите, че мигранти в Берлин са отвлекли и изнасилили руско момиче. По-късно се изясни, че 13-годишната лиза нито е била похищавана, нито изнасилвана. води се следствие за извършване на сексуални действия със съгласието на малолетното момиче.

 

Това обаче не разколеба руснаците да протестират. Как стана така, че традиционно неорганизираната и фрагментирана "руска" общност нагази дълбоко в голямата германска политика - при това по един толкова съмнителен повод? Дори министърът на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер беше принуден, с необичайно остър тон, да отговори на нападките на своя руски колега Сергей Лавров.

 

В началото бе словото

 

В колониалната епоха в нарочените от европейците територии първо пристигали мисионери, а след тях идвали и войниците и колониалните чиновници. Днес ролята на проповедници изпълняват специалистите по информационни технологии и пропагандаторите. Всяка експанзия в съвременния свят започва с информационна война. Агресията срещу Украйна също започна първо в информационното пространство, преди да заговорят оръжията.


В началото на 2014 година, когато падна режимът на Янукович, интернет беше задръстен с обяви на прокремълски пиар-агенции за нуждата от специалисти за "проекти" в Украйна. Безредиците, обхванали по-късно Донбас, бяха резултат от масираната руска телевизионна пропаганда, която разпространяваше сред населението слухове за "кръвожадните бандеровци", които щели да правят етнически чистки сред руснаците. А след пиар-експертите и "специализираните" журналисти, от Русия пристигнаха десантчиците и танкистите, които или се бяха заблудили, или прекарваха "отпуската" си в Донбас.

 

Дълго време съм работил в сферата на политическите технологии и знам как се подготвят такива кампании. В началото анализаторите изучават щателно ситуацията - изравят всичко, което може да се използва за разпалване на конфликта и дискредитиране на противника. Определят се слабите места на противника и се избират целевите групи, върху които може да се въздейства най-лесно. На този основа се изграждат лъжливи или полулъжливи хипотези, които изпробват върху целевите групи. За целта се използват платени публикации, откровени слухове, чисто провокативни по своя характер публични акции и други безобразия. В крайна сметка се избира версията, която изглежда най-правдоподобна за хората, от една страна, а от друга - предизвиква у тях силно негативно отношение към бъдещия обект на "черния пиар".

 

Най-ефикасен е методът, при които лъжата се напасва към реалността. По тази схема в момента се използва проблемът с бежанците, който естествено предизвиква безпокойство сред германците. В това число и сред руската общност. Към реалните проблеми се добавят различни слухове и измислени кошмарни истории, които целят да създадат паника или масова истерия в обществото.

Лично Меркел е взета на мушка

 

 

 

Игор Айдман

 

 

Съдейки по всичко случващо се сега, очевидно руският "пътуващ политически цирк" е пристигнал на гастроли в Берлин. Цялата циркова трупа от прокремълски тролове се опитва да влияе върху политическата среда в Германия. На сайта на руската агенция ANNA-News, много активна и в германското информационно пространство, до неотдавна се мъдреше дълъг списък с имената на пропутиновски настроени германски журналисти, блогъри и политолози, с които агенцията официално си сътрудничи. Забележителното е това, че Кремъл поддържа най-активно крайнодесните, чийто изолационистични, антилиберални и ксенофобски възгледи ги нареждат редом до руските путинисти.

 

Тяхната главна цел сега е Ангела Меркел. Дяснорадикалните "приятели на Путин" единодушно искат нейната оставка. Около бежанската криза Меркел изпадна в много тежко положение и би било странно, ако Кремъл беше пропуснал да използва това, за да се избави от най-силния си европейски опонент. Главната роля на детонатор на масовото недоволство е поверена на рускоезичните граждани на Германия. Неслучайно по време на последните демонстрации на руската общност, наред с обвиненията срещу бежанците, бяха издигнати и призиви за оставка на канцлерката.

 

Вярвам, че голямото мнозинство руснаци в Германия няма да позволи да бъде използвано в спектаклите на руския политически цирк. Защото подобни машинации са възможни само в условията на информационен дефицит или пълен монопол над информацията. А в една демократична страна, каквато е Германия, подобни циркови номера не минават.

DW

Станете почитател на Класа