Заплаха за скалата, нарушаваща законите на гравитацията в Сибир от хиляди години

Заплаха за скалата, нарушаваща законите на гравитацията в Сибир от хиляди години
 • Written by:  E.Аврамов
 • Date:  
  04.01.2016
 • Share:
 • "Висящата скала“, коята нарушава всички закони на гравитацията, е една от най-големите забележителности на Саян планина в централната част на Русия. Въпреки това, за този природен паметник има риск от колапс и падане в езерото, хиляда метра по-долу. Гигантската скала, която тежи около 400 тона, от хиляди години виси на контактна площ от само един квадратен метър.

  До 1970 г., скалата дори "умопомрачително" се клатеше, така, че човек можеше да я помръдне с една ръка. След това, процепът между скалата и основата беше изпълнен с отломки от камъни и всичко се стабилизира. Въпреки това, през 2012 г. учени откриха на повърхността на скалата пукнатина с дълбочина 1 м и ширина 10 см, която се разширява.

  Според експертите, това може да доведе до разцепване на невероятната скала от ледниковия период. Още тази година скалата е възможно да падне в езерото, което се простира в подножието й, предполага вестник The Siberian Times. Според местната легенда, това би могло да има сериозни последици.
  Една от тези легенди посочва, че при падането си в езеро Радужное, камъкът ще събуди спящия Саян, "господарят на тайгата". При събуждането на Саян ще започне нова ера, въпреки че не е ясно точно какво ще се случи.

  Тази легенда не изглежда да възпира туристите, които посещават природния резерват Ергаки и които никога не се уморяват да опитват да помръднат известния камък.

Станете почитател на Класа