Защо не се раждат деца в този бразилския рай?

Защо не се раждат деца в този бразилския рай?
 • Written by:  Ж.Школски
 • Date:  
  04.01.2016
 • Share:
 • В бразилския архипелаг Фернандо ди Нороня, част от световното наследство на ЮНЕСКО рай с тюркоазени води, плажове с бял пясък, децата не могат да се раждат, защото през 2004 г. е затворена последната АГ болница, съобщава Terra.

  Някои местни хора вярват, че това положение "представлява нарушение на правото да се ражда", докато други, като бременната Франсин Силва, квалифицира тази липса като "кошмар, който изглежда ще продължи вечно." Франсин очаква първото си дете и, подобно на други майки, ще трябва да напусне острова, в седмия месец на бременността, за да роди в град Ресифе, на около 545 km.

  Блокът за майчинство на болница Сан Лукас беше затворен, защото е много скъпо да се поддържа инфраструктурата за едва 40 раждания годишно. Въпреки това, няма закон срещу раждането на архипелага, но там вече няма необходимите съоръжения.

  Според Фатима Соуса, координатор по здравето на острова, не е възможно да се възобнови услугата по майчинство в архипелага поради липса на ресурси и персонал. "Услугата по майчинство изисква цялата структура", заяви тя пред BBC Бразилия.

Станете почитател на Класа