САЩ призоваха Турция да изтегли войските си от Ирак

САЩ призоваха Турция да изтегли войските си от Ирак
  • Written by:  E.Аврамов
  • Date:  
    18.12.2015
  • Share:

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън призова Турция да изтегли войските си от територията на Ирак, където те пребивават без разрешението на местната власт.
В разговор с иракския премиер Хайдер Ал-Абади, Джо Байдън призна, че Турция изпраща войски в Ирак без разрешение от страна на местната власт и че те трябва да бъдат оттеглени.
"Джо Байдън отново потвърди подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Ирак и призова Турция да направи същото чрез изтеглянето от иракска територия на всички военни сили, които не са получили разрешение от правителството" гласи изявление на Белия дом.
Според иракските власти, на 4 декември турски военни и бронирани превозни средства са влезли в иракската провинция Ниневия под претеста да тренират местни бойци за борба с тероризма. Ирак го нарече "враждебен акт" и нарушение на суверенитета.
Ирак даде 48 часа на турските войски да напуснат страната или ще се обърне към Съвета за сигурност на ООН. Впоследствие иракският премиер Хайдер Ал-Абади нареди на Министерството на външните работи да подаде официална жалба до международната организация.
"Настояваме Съветът за сигурност на ООН да поеме отговорност и да поиска Турция незабавно да изтегли войските си", каза той в изявление

Станете почитател на Класа