Има ли Ким водородна бомба?

Има ли Ким водородна бомба?
  • Written by:  Хао Гуи
  • Date:  
    14.12.2015
  • Share:

Северна Корея била в състояние да произведе не само атомна, но и изключително мощна водородна бомба, твърди севернокорейският лидер Ким Чен Ун. Германският експерт д-р Еберхард Зандшнайдер искрено се съмнява в това.

 

 

ДВ: Професор Зандшнайдер, достоверно ли звучи информацията, че Северна Корея притежава водородна бомба?
Еберхард Зандшнайдер: Отвън е трудно да се прецени. Очевидно западните тайни служби не са сигурни дали Северна Корея е достигнала онова технологично ниво на развитие, което да ѝ позволи да създаде водородна бомба. Може да се предположи, че севернокорейският диктатор твърди неща, които не отговарят на истината, за да изглежда Северна Корея като все по-голяма заплаха.

"Никой не може да каже със сигурност"

ДВ: А разполага ли Северна Корея с такава технология?

Е. Зандшнайдер: Всички гадаят. Питат се дали Северна Корея е развила подходяща ракета-носител, какво технологично ниво е достигнала, дали тези технологии въобще работят и дали те са достатъчно развити, за да позволят на страната да произвежда подобно оръжие? Всички тези въпроси са предмет на ожесточени международни спорове. Но никой на знае това със сигурност.

ДВ: Северна Корея иска да възпре своите "врагове" като САЩ с ядрено въоръжаване. Отговаря ли на съвременността подобен начин на мислене?

Е. Зандшнайдер: Скритият мотив на севернокорейската външна политика през последните години е да изгради възпиращ потенциал срещу вероятни военни интервенции от страна на САЩ. А възпиращият потенциал винаги има две страни - фактическа и вербална. В случая със Северна Корея е извънредно трудно да се разграничи вербалната заплаха от реалната политика. Това могат да сторят само тайните служби. Не може да се прави оценка на базата само на външни наблюдения или официални изявления от Северна Корея.

Пхенян се упражнява в словесен радикализъм?

ДВ: Да не би Китай, най-близкият съюзник на севернокорейците, да е изтървал Пхенян от контрола си?

Е. Заншнайдер: По китайските реакции от последните месеци се вижда, че Пекин не винаги е особено доволен от поведението на севернокорейското правителство. Китай също беше изненадан и отправи красноречиви думи по адрес на Пхенян. Той няма никакъв интерес от една ядрена надпревара в Източна Азия, каквато може да предизвика ядреното въоръжаване на Северна Корея. Необходими са действия също и от страна на Южна Корея, Япония и САЩ. Пекин иска да предотврати възникването на конфликт и по възможност да минимализира словесния радикализъм на Северна Корея.

 

Проф. д-р Еберхард Зандшнайдер е директор на Изследователския институт на Германското дружество за външна политика и преподавател по международни отношения в Берлинския свободен университет

DW

Станете почитател на Класа