Как се всява паника

Как се всява паника
  • Written by:  Наоми Конрад
  • Date:  
    13.10.2015
  • Share:

Бежански наплив, преселение на народите, самоотбрана: в дебата около бежанците баварският премиер Хорст Зеехофер използва думи, които са много опасни, защото всяват паника, твърди в коментара си Наоми Конрад.

 

Според германския тълковен речник, думата "самоотбрана" означава противодействие, провокирано от опасна заплаха. Точно тази дума използва баварският министър-председател Хорст Зеехофер в дебата около бежанците. Очевидно в тях той вижда тъкмо това - опасна заплаха.

Опасни думи

Зеехофер, който е и лидер на Християнсоциалния съюз (ХСС), обяви тези дни, че Бавария подготвя пакет от "мерки за самоотбрана с цел ограничаване на имиграцията". Тази "самоотбрана" предвижда например бежанците да бъдат връщани обратно там, откъдето са влезли в Германия, а именно - в Австрия. Подобна мярка е обаче твърде съмнителна от гледна точка на европейското право, което постановява бежанците да бъдат връщани в страната, в която те за първи път са стъпили на територията на ЕС. А това няма как да е Австрия - в повечето случаи бежанците влизат в ЕС през Гърция, Италия или България.

Но не това е истинският скандал. Скандална е реториката на Хорст Зеехофер. Бежанците не са заплаха, а приказките за някакво ново преселение на народите са далеч от реалността. Казано по друг начин: пристигащите в Германия бежанци не представляват някаква огромна хомогенна маса от хора, която пъпли към Европа и заплашва да я наводни. Затова и няма причина да се пристъпва към "мерки за самоотбрана".

Бежанците са хора, които бягат от бомбите, глада, войната и насилието. Те са хора, които в търсене на мир и сигурност поемат по този труден, дори опасен за живота им път. Всички те трябва да бъдат подслонени, нахранени и облечени, а по-късно трябва да им бъде предоставена възможност да научат езика, да изучат някаква професия и да си намерят работа. Тези мерки, които впрочем са включени и в плана на баварското правителство, действително представляват огромно предизвикателство за всички ни.

Да не насаждаме страхове

Но да определяш тези хора като заплаха е не само обидно, но и много опасно. Защото това налива вода в мелницата на онези, които и сега насъскват срещу бежанците и всяват паника сред населението. А тази паника лесно се превръща в насилие: само от началото на годината в Германия са извършени 490 нападения срещу бежански приюти. Ужасяваща статистика!

Затова не бива да позволяваме на Зеехофер да продължава да създава паника. Защото така изцяло се заглушава разумната дискусия по темата. Имаме нужда от един открит, спокоен и честен дебат, който да не насажда страхове. Това би трябвало да е по силите на цивилизована Германия.

 

DW

Станете почитател на Класа