"Сирийците и арабският свят ще се обърнат срещу Русия"

"Сирийците и арабският свят ще се обърнат срещу Русия"
  • Written by:  Керстен Книп
  • Date:  
    12.10.2015
  • Share:

Арабските медии усилено дискутират руската интервенция в Сирия. Те предупреждават за възможните последици от политиката на Путин. А и за това, че тези последици могат да се разпрострат далеч отвъд границите на Сирия.

 

 

Русия защитава режима на Асад с всички средства. Извършва въздушни удари, вероятно скоро ще пусне в действие и сухопътни сили, неотдавна вкара в действие и бойните кораби в Каспийско море. Дали обаче ще умиротвори Сирия? Никак не е сигурно, твърди телевизионният канал "Ал Арабия", - тъкмо напротив, Русия може да си счупи зъбите в сирийския орех. "Независимо от всички призиви за джихад, руснаците ще загубят в Сирия. Дори и масираната военна операция не може да промени нищо. Руснаците се опитват да спасят един режим, който е на ръба на разпада", посочва "Ал Арабия".

Ливанският вестник "Ал Хаят" пише, че дори Асад да оцелее политически, не е ясно какво ще стане по-нататък. Коментаторът на вестника се съмнява, че ситуацията в Сирия ще се промени към добро. Затова и не вярва на руските уверения. "Руснаците твърдят, че не искат да допуснат Сирия да се превърне във втора Либия - като че ли ситуацията в Сирия е с нещо по-добра от тази в Либия", пише изданието.

"Русия настройва не само сирийците срещу себе си"

Сайтът "Ал Араби ал-Джадеед" не очаква ситуациата да се подобри в обозримо време. Изданието припомня за втората чеченска война, в която Путин почти унищожи населението на Грозни."Същото се наблюдава сега и в Сирия. Същият манталитет. И този манталитет разрушава не само Сирия, но ще има много по-обхватно въздействие. С интервенцията си Русия настройва не само сирийците срещу себе си. В бъдеще те ще възприемат Русия като враг. Арабският и мюсюлманският свят също ще се обърнат срещу Русия. Както по време на войната в Афганистан". С интервенцията си Русия иска да играе ролята на посредник. "Но вече няма и посредничество, защото с интервенцията си, Русия погреба женевските мирни преговори", отбелязва сайтът.

Според вестник "Аш-шарк ал-Асуад", Русия само е усложнила ситуацията в Сирия. Вестникът изтъква, че останалият свят обаче не е безпомощен и препоръчва създаването на зони, забранени за полети, като визира най-вече САЩ. "Това е най-малкото, което може да стори довчерашната единствена велика сила. Създаването на забранени за полети зони ще допринесе да бъде спасено това, което е останало от международния имидж на Америка след нейната ужасяваща пасивност в Сирия", посочва изданието.

Опасност от задочна регионална война

Вестник "Ал-Кудс ал-Араби" пише, че САЩ трябва да сторят това включително защото Ирак все повече се стреми към сближаване с Русия. Изданието предупреждава обаче, че съществува опасност конфликтът да придобие още по-големи измерения. Защото след Сирия, САЩ и Русия могат да се изправят едни срещу други и в държави като Йемен, например. Вестникът не вижда нищо положително в ангажимента на двете големи сили. "Американското и руското присъствие само ще усложнят проблемите на региона и едва ли ще окажат влияние върху бъдещето му. Те само още повече затрудняват решаването на конфликта", обобщава вестникът.

Според вестник "Ал Хаят", Русия представлява по-голямата опасност, защото тя почти не разполага с политически опции. "Русия или трябва да осъзнае, че със стратегията си съзнателно рискува да се обвърже само с една личност (Асад) и да жертва цяла една страна. Или пък ще трябва един ден да разбере, че е попаднала в собствения си капан, а именно в центъра на гражданска война и директна война с джихадистите, както в Афганистан".

Саудитският вестник "Ал Ватан" посочва, че в тази война става дума преди всичко за вероизповедния характер на Сирия. Защото страната попада все повече под влиянието на Иран, който е най-важният партньор на Русия в региона. Вестникът се опасява, че по този начин Иран ще се опита да разпространи шиитството в населената предимно със сунити страна. "Няма да е изненадващо, ако демографската и религиозна структура на страната се ориентира по представите на новата колониална сила Иран", пише изданието.

С развитието в Близкия изток се занимава и онлайн-списанието "Ал Монитор", който пише следното: "Путин се опитва да спаси една алевитска мини-държава по средизимноморското крайбрежие, а не цялата страна. Алевистан, за който Путин си мечтае, ще бъде енклав с връзки към Дамаск и Алепо. Но ще бъде изолиран от останалата част от страната." Защитата дори на тази малка част от Сирия обаче няма да може да мине без сухопътна офанзива, смята "Ал Монитор". А Саудитска Арабия едва ли ще позволи подобно нещо. Неслучайно телевизионният канал "Ал Арабия" предупреждава, че насилието в Сирия може да се разпростре и отвъд пределите на страната.

DW

Станете почитател на Класа