Меркел: "Съчувствайте на бежанците!"

Меркел: "Съчувствайте на бежанците!"
  • Written by:  А. Андреев
  • Date:  
    01.09.2015
  • Share:

Хората в Германия трябва да съчувстват на бежанците, призова Ангела Меркел по време на редовната си лятна пресконференция. Подбрахме за Вас някои от акцентите, свързани с бежанците и миграцията.

 

„Цяла Европа трябва да се раздвижи. Държавите са длъжни да си поделят отговорността за бежанците, търсещи убежище. Универсалните граждански права досега бяха тясно свързани с историята на Европа. Те са и един от импулсите за създаването на ЕС. Ако Европа се провали в решаването на бежанския проблем, нейната обвързаност с гражданските права ще се разкъса, тя ще бъде разрушена - и Европа ще престане да бъде това, което си представяме", каза не без вълнение германската канцлерка.

Над 800 хиляди бежанци

Франция и Германия настояват за по-справедливо разпределение на бежанците вътре в ЕС. Европейската комисия го предложи още през май, но досега не е измислена формула за това разпределение. В Германия само през тази година се очакват повече от 800 хиляди бежанци, тъй че напрежението както сред политиците, така и сред гражданите нараства. Масовият вестник „Билд Цайтунг" в понеделник отново постави въпроса за страните-членки на ЕС, които „се скатават" по отношение на бежанците.
Ангела Меркел смята, че в момента на Германия не ѝ трябва закон за миграцията. Идеята на привържениците на такъв закон (най-вече сред социалдемократите) е да се насърчи притокът на квалифицирани заселници в Германия, които да се интегрират на трудовия пазар и по този начин да компенсират недостига на кадри в определени професии. Канцлерката обаче смята, че най-напред трябва да се види накъде вървят нещата с бежанците и кандидатите за политическо убежище и на колко от тези хора могат да се осигурят работни места в страната - и чак след това да се мисли за закон за преселниците в Германия. Защото сред бежанците има много млади хора, които искат да работят в Германия, припомни Меркел: „Мнозина от тях ще останат при нас за много дълго време", каза тя и уточни, че най-напред трябва да се види колко от тези хора имат подходяща квалификация, за да работят в страната.

Меркел заяви освен това, че Германия е „заселническа страна", тоест - държава, към която се стичат много заселници от други страни. Доскоро повечето политици отричаха този факт, а германските граждани живееха с убеждението, че - за разлика, примерно, от САЩ - философията на страната им не е „заселническа".

"Ние зачитаме човешкото достойнство на всеки отделен човек"

На своята пресконференция Ангела Меркел не премълча и болезнения проблем със зачестилите изстъпления срещу приюти за бежанци в Германия. Държавата решително ще воюва срещу ксенофобите, каза канцлерката и уточни, че към онези, които нападат и ругаят други хора, ще бъде прилагана цялата строгост на правовата държава. Меркел подчерта, че това важи включително и за онези, които по време на демонстрация насъскват с лозунги и песни срещу чужденците. „Не се включвайте в демонстрациите, които организират такива хора", призова своите сънародници Ангела Меркел.

„Ние зачитаме човешкото достойнство на всеки отделен човек", добави тя и припомни, че политически преследваните хора имат право на убежище в Германия. Страната ще помогне и на бежанците от държави, където се водят войни, каза канцлерката и призова германците да проявяват съчувствие към бежанците. Много от тези хора са преминали през какви ли не страхове и огромно изтощение, а това може да прекърши всеки човек, аргументира апела си Ангела Меркел.
DW

Станете почитател на Класа