Завладяването на севера - нова Студена война

Завладяването на севера - нова Студена война
  • Written by:  Ш. Меламед
  • Date:  
    31.08.2015
  • Share:

В надпреварата за Арктика, САЩ изостават в сравнение с Русия. До това заключение е достигнал "Ню Йорк Таймс" посочвайки, че за разлика от Москва, Вашингтон все още няма дълбоководни пристанища в района, флота на Аляска се превръща в отживелица, а страната не е в състояние да поддържа значително присъствие в региона.

В контекста на новите възможности, създадени от затоплянето на океаните, различни държави се борят за Арктика, нейните териториални води, транзитни маршрути и, преди всичко, нейните природни ресурси. Това е съперничество, което някои наричат новата Студена война, според The New York Times.

Някои депутати в Конгреса на САЩ, анализатори и дори държавни служители предупреждават че САЩ изостават, в сравнение с Русия, при обхващането на екологичните, икономическите и геополитическите реалности, пред които е изправен региона.
Вестникът отбелязва, че бреговата охрана не разполага с достатъчно кораби, за да контролира активната навигация през Беринговия проток и риболова в района. Граничният флот застарява. Телекомуникациите на тези географски ширини са оскъдни и крайният север на Аляска не разполага със съоръжения за дълбоководни пристанища в подкрепа на повишената морска дейност. "Всички тези пропуски изискват инвестиции, които политическият конфитюр, бюджетните ограничения и бюрокрацията сдържат в продължение на години".

Русия, от друга страна, изгражда десет нови станции, гари, пристанища, разпределени по половината крайбрежие на Арктика. Страната е увеличила военното си присъствие в региона, възобновява изоставените след края на Съветския съюз бази, се казва в статията. Този месец, Русия е подала отново искане към ООН за огромна площ в Северния ледовит океан на базата на геоложкото удължаване на континенталния шелф.

"Арктика е една от последните големи граници на нашата планета", заяви Барак Обама през май 2013 г. Въпреки това, въпросът какъв вид на граница ще бъде това -дали екологичен домейн или икономически мотор, дали зона на сътрудничество или нова, този път, „ледена" разделителна стена на международна конфронтация, стои в центъра на сегашната геополитическа конкуренция.

Станете почитател на Класа