НСА нащрек за страховита "атака" на квантовите компютри

НСА нащрек за страховита "атака" на квантовите компютри
  • Written by:  Ш. Меламед
  • Date:  
    31.08.2015
  • Share:

Националната агенция за сигурност на САЩ обяви, че има план да започне преход към алгоритми в състояние да преодолеят атаката на квантовите компютри. Въпреки че този тип компютър съществува само в начална фаза, общата им поява е въпрос на време и може да "унищожи" софтуера за криптиране.

Засега, Дирекцията на информационно осигуряване на НСА използва алгоритми Suite В за защита на националните класифицирани и некласифицирани системи за сигурност, казва специалистът Майкъл Бърн в статия. Това е колекция от четири специфични алгоритми за цифрови подписи, скрити послания, анонимни протоколи за споразумение и симетричен ключ за криптиране. Алгоритми Suite B се използват от 2005 г. и са с отворен стандарт - използвани широко и в частния сектор.

„НСА ще започне преход към квантово устойчиви алгоритми в не много далечно бъдеще. Нашата крайна цел е да се осигури ефективна защита срещу потенциален квантов компютър. "

По-рано тази година стана ясно, че НСА работи върху развитието на компютър, който може да разбие всяко криптиране за защита на банкови, медицински, търговски и правителствени файлове в световен мащаб.

Станете почитател на Класа