Путин, Меркел и Оланд с призив за пълно спиране на огъня в Донбас

Путин, Меркел и Оланд с призив за пълно спиране на огъня в Донбас
  • Written by:  E.Аврамов
  • Date:  
    31.08.2015
  • Share:

Германският канцлер Ангела Меркел, руският президент Владимир Путин и френският им колега Франсоа Оланд потвърдиха по телефона тяхната подкрепа за изпълнението на споразуменията от Минск в Донбас. Според лидерите, прекратяването на огъня в Донбас трябва да върви ръка за ръка с премахването на въоръжението с калибър над 100 мм от първа линия.

Руският лидер изрази загриженост за нападенията, извършени от Киев срещу Донбас, подчертавайки необходимостта от вдигане на финансовата и икономическа блокада върху региона.

Лидерите се съгласиха, че една среща на лидерите на квартета от Нормандия би била ефективна, ако се проведе през следващите седмици.

Докато европейските лидери описват като заплаха изборите в републиките Донецк и Луганск, според пресслужбата на Кремъл руският президент отново потвърдил "значението на провеждането на конституционна реформа в Украйна, съгласувана с Донецк и Луганск",.

Споразуменията от Минск, одобрени през февруари, потановяват конституционна реформа в Украйна до края на 2015 г. с нова конституция, предвиждаща децентрализацията като ключов елемент и с одобряване на постоянен закон за специалния статут на определени области от районите на Донецк и Луганск.

Властите в Донецк изпратиха официална покана към ОССЕ за наблюдение на местните избори. "Изборите ще се проведат на 18 октомври тази година, в съответствие с Протокола от Минск, въз основа на Конституцията на Републиката и нейните закони и в съответствие със закона за специалния статут на Донбас".

Станете почитател на Класа