Бежанският ад на остров Кос

Бежанският ад на остров Кос
  • Written by:  Андрес Кабалеро
  • Date:  
    19.08.2015
  • Share:

Гръцкият остров Кос не е подготвен за растящия брой прииждащи бежанци. Повечето от тях са изоставени на произвола на съдбата, а тя е драматична - без храна и вода, без подслон под лъчите на палещото слънце.

 

Близо 1 000 бежанци се тълпят пред портите на пристанището на остров Кос. Всички те се надяват да се качат на ферибота "Елефтерос Венизелос". Фериботът е преустроен като временен подслон за бежанци. Властите ги регистрират на борда на ферибота и им осигуряват място за нощуване. Почти всички бежанци са пристигнали от Турция с лодки през Егейско море. Някои от тях са от повече от 20 дни на острова – в повечето случаи са принудени да спят в палатки или под открито небе. Хранителните продукти и питейната вода не достигат, няма тоалетни. "Сътрудничим си с местните власти, за да намерим място, където да настаним бежанците ", казва координаторът от Върховния комисариат за бежанците към ООН - Роберто Миньоне. Местните власти и сътрудниците на Комисариата се опитват да намалят напрежението на пристанището.

Млада жена притиска бебе до гърдите си, за да го предпази от натиска на тълпата. Напрежението сред бежанците нарасна, след като правителството обяви, че на ферибота ще се приемат само бежанци от Сирия.

Сирийците са с предимство

Мария е на 25 години и е пристигнала от Афганистан. Тя не желае да каже фамилното си име. От две седмици вече е на остров Кос, но не разполага с необходимите документи, за да продължи пътуването си по-нататък. Иска да замине за Германия или Швеция. "Живея направо на улицата - в една градинка. Нощно време умирам от страх и не знам какво да правя. Нямам нито пари, нито подслон", казва тя. Мария стои обезкуражена пред портала на пристанището заедно със седемгодишната си дъщеря. Сирийците преминават покрай нея и се насочват към ферибота, който побира до 2 500 души.
Малкият остров Кос, с едва 30 000 жители, изнемогва от наплива на бежанци също както и други гръцки острови. Само през юли там са пристигнали над 7 000 бежанци. А Гърция е затънала в тежка икономическа и социална криза. По данни на властите от началото на годината в Гърция са пристигнали 156 726 нови бежанци. Топлото време също стимулира бежанския приток. През лятото морето е по-спокойно и лодките плават малко по-сигурно.

Напрежения и сблъсъци

Миналата седмица се стигна до насилия в един футболен стадион на остров Кос, след като хората с часове бяха стояли без храна и вода под палещите лъчи на слънцето, за да получат документи. Полицията блокира за 24 часа стадиона, в който се намираха над 1 000 бежанци и използва палки и пожарогасители, за да въведе ред. Четири дни по-късно пред полицейския участък в Кос се стигна до сблъсъци между 50 мигранти от Афганистан, Иран и Пакистан.

Политологът Янис Коцумитис твърди, че гръцкото правителство изобщо не е било подготвено за подобен приток на бежанци. "Липсва необходимата инфраструктура, за да се обработват молбите за убежище, полицията няма достатъчно хора, нито пък има план за транспортирането на бежанците", казва той. Все още не са изградени и официални приемни лагери за новодошлите, въпреки че правителството отдавна говори за това. "Допълнителните помощи вече са на път. Те се спешно необходими, защото ситуацията става все по-тежка", казва Роберто Миньоне от Върховния комисариат за бежанците към ООН.

Два часа по-късно ситуацията край портала на пристанището в Кос постепенно се успокоява. Сирийските бежанци са седнали на земята и чакат ред да се регистрират, нищо че е вече нощ. Около 1 000 души междувременно са се настанили на ферибота.
Ангел работи в един ресторант на крайбрежната улица. Той също не желае да каже фамилното си име. От прозореца той наблюдава малкия полеви лагер на бежанците: "Положението е тежко и за тях, и за нас. Туристите вече не идват вечер в ресторанта, защото не им се иска да гледат хора в такова състояние. Мен също ме е страх да се разхождам вечер", казва той. Много от жителите на Кос се опасяват, че броят на бежанците ще се отрази зле на туристическия сезон.

„И ние бихме постъпили по същия начин"

"Нормално е настроението да се влошава, когато толкова много хора пристигат на един съвсем малък остров. В началото хората бяха много приветливи, но постепенно и на тях им дойде в повече", казва ръководителят на атинския офис на Международната организация по миграция /МОМ/ Даниел Ездрас.

Шотландецът Алън Дейвидсън, който е пристигнал да прекара отпуската си на остров Кос, отпива от коктейла си в един бар и гледа към палатковия лагер на бежанците на крайбрежната улица. "Тези хора имат сериозни проблеми в родните си страни. Избягали са оттам, за да спасят семействата си. На тяхно място и ние бихме постъпили по същия начин", казва шотландецът.

DW

Станете почитател на Класа