Истината за фашисткото минало на Румъния

Истината за фашисткото минало на Румъния
  • Written by:  Б. Узунова (АГ, НЦЦ, ТАЦ)
  • Date:  
    19.08.2015
  • Share:

Румъния стана (едва) 16-тата страна в света, която инкриминира отричането на Холокоста. Съответният закон разгневи силно дяснорадикалните среди, които от край време преиначават истината за фашисткото минало на Румъния.

 

Румънският президент Клаус Йоханис одобри закон, който поставя под забрана всякакъв вид нацистка пропаганда, включително и отричането на Холокоста. Новата версия на закона допълнително разшири обхвата на забраните. Така например вече е наказуемо да се отрича, че фашисткият режим на Йон Антонеску носи вина за избиването на румънските евреи, също както и да се прави пропаганда за дяснорадикалния "Легион на Архангел Михаил". Нещо повече - новият закон забранява членуването във фашистки, расистки и ксенофобски организации, както и техните символи. Публичната подкрепа за извършени военни престъпления ще се наказва със затвор, както и изразяването на подкрепа за действията на т.нар. „Желязна гвардия" - фашистки паравоенни формирования от годините на Втората световна война. Така Румъния стана (едва) 16-тата страна в света, която инкриминира отричането на Холокоста.

Неудобни истини

Законът срещна силна съпротива от страна на дяснорадикалните среди в страната. Техни представители обвиниха президента Йоханис, че се е оставил да бъде купен от международното еврейско лоби и че е предал християнските традиции на румънския народ. В интернет се появи и една противна карикатура на президента, която го изобразява като фюрер с еврейска кипа. А публицистът Мариус Опреа, който се самоопределя като „ловец на Секуритате", заяви, че законът имал сталинистки характер, и предрече, че "тази провокация ще породи антисемитски реакции".

Опреа твърди освен това, че след демократичните промени в Румъния никой вече не отричал Холокоста. Пак според него в страната не били възникнали нови дясноекстремистки групировки. Истината обаче е друга. Дясноекстремистката „Нова десница", която наскоро влезе в новините с протестната си акция срещу строежа на джамия в Букурещ, е привърженик на идеята за създаването на режим на апартейд, който да е насочен срещу малцинствата на унгарците и ромите.

Има и други опити за преиначаване на истината за румънското минало. Създаденият през 1927 г. дяснорадикален "Легион на Архангел Михаил", който носи отговорност за многобройни терористични атентати и антисемитски погроми, не бил фашистка организация, защото не е бил осъден от Нюрнбергския трибунал, твърди Мариус Опреа. Само че дяснорадикалните среди в Румъния пропускат да отбележат, че в Нюрнберг бяха осъдени само основните военнопрестъпници от нацистка Германия. Съюзниците на Хитлер бяха съдени в собствените им страни - румънският военен диктатор и съюзник на Хитлер Йон Антонеску беше осъден на смърт в Румъния през 1946 година.

Как се пренаписва история

Възродилият се след 1990 г. култ към Антонеску породи навремето остри критики от страна на чуждестранни политици и множество еврейски сдружения. В резултат от това през 2002 година Румъния прие по спешност разпореждане, забраняващо дясноекстремистката агитация, което обаче на практика остана без ефект. Опитите за реабилитирането на Антонеску продължиха. Продължиха и кампаниите, отричащи факта, че Антонеску и правителството му са изпратили на смърт близо 300 хиляди румънски и украински евреи.

През 1991 година румънският парламент дори почете паметта на Антонеску с минута мълчание, а до 2003 година официалната линия на страната беше, че в Румъния не е имало Холокост. Едва под натиска на ЕС, в хода на присъединяването на Румъния към Общността през 2007 година, официалните представители на страната спряха да пропагандират тази позиция. Последният по-значим пример е от 2012 година, когато Дан Сова, съпартиец на социалдемократическия премиер Виктор Понта, бе принуден да напусне министерския си пост, защото беше заявил, че румънските евреи не били преживели никакви ужаси по време на Втората световна война.

 

DW

Станете почитател на Класа