Ердоган не е човек, който би делил властта си с други

Ердоган не е човек, който би делил властта си с други
  • Written by:  Райнер Херман
  • Date:  
    19.08.2015
  • Share:

Турският президент саботира преговорите за съставяне на коалиционно правителство. За него гневът на избирателите не е толкова страшен, колкото евентуалната загуба на власт. Коментар на Райнер Херман от ФАЦ.

 

Терорът създава атмосфера на страх в Турция. Това само по себе си е лошо. На всичкото отгоре и вътрешнополитическият климат става все по-отровен. Защото управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Ердоган очевидно проведе всички коалиционни преговори единствено с намерението да спечели време, така че – след като умишлено провали тези преговори – да поеме към предсрочни избори. Президентът Ердоган през цялото време саботираше преговорите и фактически вече обяви прехода към президентско управление на страната. Неговите политически противници го сравняват с генералите-превратаджии в Турция и с европейските диктатори от 20-ти век.

Вярно, че това е малко преувеличено. Но няма никакво съмнение, че Ердоган иска да управлява Турция без някой да му се меси. Затова смята да създаде Конституция лично по свой вкус, която ще доведе до почти пряка демокрация с един-единствен силен водач. Ердоган се бои от коалиционни правителства, защото те окастрят властта му и биха могли да възобновят спрените разследвания заради корупция, както и да му отнемат контрола над държавните регулационни служби, с чиято помощ той укрепва властта си.

Вече започна обратното броене за нови избори в Турция. А Ердоган се бои не толкова от гнева на избирателите, колкото от загубата на власт.

 

Райнер Херман, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"

www.faz.net

Всички права запазени! Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа