Тръмп? - недоумяват европейците

Тръмп? - недоумяват европейците
  • Written by:  К. Блайкер, А. Андреев
  • Date:  
    24.07.2015
  • Share:

В Германия един политик и кандидат за президент показа среден пръст - и се провали. В САЩ Доналд Тръмп засега има успех с предизвикателното си поведение.

 

Доналд Тръмп иска да стане президент на САЩ. За американците това не звучи кой знае колко странно, но за много германци и европейци то е просто отвъд мислимото. Човек без никакъв политически опит, който се стреми към най-високия пост в държавата, фука се публично с богатството си и си прави майтап с пленничеството на Джон Маккейн по време на Виетнамската война... Европейците направо губят ума и дума. Та нали най-скандалната политическа личност в ЕС за последните години беше просто един финансов министър, който безобидно караше мотоциклет. Защо в ЕС Янис Варуфакис минава за нещо неприемливо, докато Доналд Тръмп води в допитванията за кандидат на републиканците за президент на САЩ? Европейците и американците по различен начин оценяват качествата на политиците, обяснява Кристофър Сърмак, американски журналист в берлинското онлайн-издание „Ханделсблат Глобал". „Тръмп идва от бизнеса и минава за човек, който ще говори истината в политиката" – казва Сърмак. „Хората в САЩ обичат пъстрите, необичайни кандидати, докато европейците предпочитат по-сдържания тип политици."

Медиите обичат хора като Тръмп

Доналд Тръмп без съмнение е пъстра фигура. Мултимилиардерът е известен със своя бизнес-успех и с едно телевизионно риалити, където кандидатите са борят за служба в неговата империя с годишна заплата 250 хиляди долара. Когато оповестяваше своята президентска кандидатура в лъскавия си небостъргач на Пето авеню в Ню Йорк, известен още като „Тръмп Тауър", милиардерът излезе на сцената по ескалатор. И изобщо – той не обича да скромничи, а медиите особено го харесват заради пиперливите му реплики. Тръмп заяви, например, че притежава бутик „Гучи", който струва повече от Мит Ромни, кандидат за президент на последните избори. Но тази фукня е нещо относително безобидно. Доста по-проблематични бяха изцепките му по адрес на мексиканските емигранти: „Те внасят наркотици, те внасят престъпност, те са изнасилвачи. Е, предполагам, че сред тях има и добри хора" – приблизително така се изрази Тръмп. „Медиите обичат хора като него" – обяснява Кристиан Ламерт, професор по американска политика в САЩ и в Германия. Сърмак мисли същото: „Тръмп го бива да произвежда тлъсти заглавия."
В САЩ медиите отразяват политиката по различен начин в сравнение с Германия. В САЩ има два ясно отличими лагера, тъй че хората с леви или с консервативни убеждения просто избират онзи канал, който им пасва. „Фигура като Тръмп има успех в един тъй поляризиран медиен пейзаж, защото медиите или го обожават, или го заклеймяват" – обяснява Ламерт. Европейските медии до голяма степен споделят едни и същи ценности и възгледи, добавя Сърмак, поради което и мнението за Тръмп е приблизително еднакво: отрицателно. „Направо се хващат за главата, че човек, който говори такива чудовищни неща, може да минава за сериозна политическа фигура в САЩ" – казва Сърмак. „Това европейците и специално германците изобщо не го разбират."

Феноменът "неполитически политик"

В Европа да си политически неопитен е нещо осъдително, докато в САЩ при определени обстоятелство то може да се окаже дори плюс, обяснява журналистът. Американците харесват хора, които не са част от истаблишмънта и гледат на Тръмп именно така, сравнявайки го с Хилъри Клинтън или с Джеб Буш, например, в чието семейство вече има трима президенти на САЩ.

„Ние в Европа все още не познаваме феномена „неполитически политик"" – добавя Ламерт. „При нас има популисти като Жан-Мари Льо Пен или Алексис Ципрас, които като личности получават голямо внимание, но като политически програми доста издишат. При Доналд Тръмп в САЩ нещата стоят съвсем другояче."

През последните години в Германия само един политик се е опитал да се държи по-предизвикателно - и се е провалил. Преди изборите през 2013 кандидатът на социалдемократите Пеер Щайнбрюк често използваше доста остър език, а в интервю за голямо списание на корицата дори показваше среден пръст. Това не се хареса на хората, които го възприеха като вулгарно, като детински жест. Но Щайнбрюк загуби изборите не само поради това. Да видим какво ще стане с Тръмп в САЩ.

DW

Станете почитател на Класа