САЩ се опитват да дестабилизират Латинска Америка, за да се предотврати изграждането на канала през Никарагуа

САЩ се опитват  да дестабилизират Латинска Америка, за да се предотврати изграждането на канала през Никарагуа
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    23.07.2015
  • Share:

След решението за изграждане на канал в Никарагуа, Държавният департамент на САЩ започна да реализира плана си да дестабилизира Латинска Америка, като оправдава намесата във вътрешните работи на страните от региона с опасения относно предполагаеми нарушения на правата на човека, счита журналистът и политолог Игор Игнатиев.
В статия, публикувана на сайта Politikus, той разсрива как Вашингтон се опитал да организира масови безредици първо в Никарагуа, а сега присъствието му е осезаемо във все повече в страни, съседни на бъдещия канал.
След поемане контрола на трафика на наркотици в Бразилия и Венецуела, сега е ред на Еквадор. Еквадорският президента Рафаел Кореа, заяви че натискът на САЩ за правата на човека и намесата на американските десни радикални групи са насочени към дестабилизиране на обществото. Същата ситуация, според Игнатиев, може да се види в Аржентина, Боливия и Венецуела.
"Очевидно е, че САЩ започват една голяма игра в Латинска Америка, за да се спре строителството на Канале Гранде от Никарагуа," казва журналистът. В този случай Вашингтон използва своята обща стратегия за въвеждане на нестабилност в региона, разклащане на политическата ситуация и блокиране потока на инвестиции.

Станете почитател на Класа