Турция е в шок

Турция е в шок
  • Written by:  Седа Сердар
  • Date:  
    23.07.2015
  • Share:

Атентатът в Турция предизвика истински шок. Страната непременно трябва да укрепи силите си за сигурност, за да се справи с терора. Нужно е и сформирането на ново правителство, пише в коментара си Седа Сердар.

Терористичният атентат, довел до смъртта на 30 души и раняването на 124, разтърси цяла Турция. Нападението бе извършено срещу събрание на млади социалистически активисти в град Суруч, в южната част на страната. Предположенията на турското правителство са, че терористичната организация "Ислямска държава" стои зад атентата, извършен непосредствено след края на Рамазана, във времето, в което премиерът Ахмет Давутоглу води втория кръг от преговори за сформирането на нова управляваща коалиция. Преобладаващата част от жертвите са студенти от юридическия факултет и от факултета за обществени науки.

Сега турската полиция е под особено голям натиск. Макар, че сирийските атентатори вече са извъръшли множество нападения, до момента те не бяха възприемани като сериозна заплаха от властите. А недостатъчният граничен контрол вече създаде редица проблеми.

Проблемите със сигурността

Международната общност нееднократно отправи критики към турската политика спрямо Сирия, както и към притока на чуждестранни бойци в страната. Но въпреки, че турските сили за сигурност засилиха упражнявания от тях контрол, този ужасяващ атентат (най-кървавият от 2013-та година насам) показва, че мерките не са достатъчни.

Турция очевидно подцени развитието на нещата в съседната държава и по-специално заплахата, произтичаща от битките между кюрдската партия "Демократичен съюз" (сирийския еквивалент на ПКК) и "Ислямска държава". След атентата в Суруч турските експерти по тероризма предупредиха, че не изключват и следващи нападения в страната.
С коалиционните преговори трябва да се побърза

На пресконференция на 21 юли министър-председателят Давутоглу напомни за предишните терористични атаки в Турция. "Атентатите показват, че Ал Кайда, ПКК и "Ислямска държава" имат общ корен." Непосредствено след атентата в понеделник Давутоглу призова всички политически партии към съвместна декларация, осъждаща тероризма и свидетелстваща за единна позиция.

Само че времената, в които подписването на декларации за намерения бе достатъчно, вече са в миналото. Не само по границите, но и в цялата страна трябва да се предприемат сериозни мерки за сигурност. И трябва непременно да се повдигне въпроса за "спящите клетки" на "Ислямска държава" в Турция. Не на последно място политическите партии трябва да ускорят коалиционните преговори за сформирането на ново правителство. Тъй като е очевидно, че само едно ново правителство с нов поглед към предизвикателствата, пред които е изправена Турция, ще може да ѝ осигури по-добро и сигурно бъдеще.
DW

Станете почитател на Класа