Масивно бунтовническо нападение за завземане на Алепо

Масивно  бунтовническо нападение за завземане на  Алепо
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.07.2015
  • Share:

Сирийските бунтовници, водени от ислямистки групи са започнали масово нападение, което има за цел да поеме пълен контрол над северния град Алепо. Те са изстреляли стотици ракети и снаряди към владяните от правителството области.
Сирийската армия е отвърнала на огъня и е започнала въздушни нападения.

Анализатори твърдят, че евентуалното падане на втория по големина град на Сирия би бил голям удар за президента Башар ал-Асад.

Базираната във Великобритания Сирийска организация за човешките права каза, че са били убити четирима цивилни, а повече от 70 - ранени в бунтовническата офанзива, петима бунтовници са убити при сблъсъци с правителствените сили в Западен Алепо.

Декларация на бунтовническите групи информира, че целта им е била да "освободи град Алепо" и да се гарантира, че ще бъде управляван по принципите на шериата.

Нов алианс от бунтовнически групи, наречена Ансар Шерия стои зад атентата в Алепо. Той включва джихадисткия фронт ал-Нусра, филиал на Ал Каида в Сирия.

Контролът над Алепо, най-големият град на Сирия, а също индустриален и финансов център на страната, е бил поделен между правителството и бунтовническите сили от 2012 година.

Правителството в голяма степен контролира западната част на града, докато различните бунтовнически фракции - източната.

Повече от 230 000 души са убити в Сирия, от началото на конфликта през март 2011.

Станете почитател на Класа