Ерата Янукович не е приключила

Ерата Янукович не е приключила
  • Written by:  classa.bg**
  • Date:  
    29.06.2015
  • Share:

Каква е сегашната роля на Виктор Янукович в украинската политика и доколко съществува опасност от реванш на неговите съратници? Коментар на украинския журналист Сергей Руденко.

 

 

След дълга пауза бившият украински президент Виктор Янукович отново се яви пред обществеността и даде интервю за BBC. Като инициативата за това едва ли е била негова. Ако Путин е бил против, интервюто надали би се състояло. Но в Кремъл очевидно са решили да извадят Янукович от нафталина и да го покажат пред камерите, за да съживят спомена за него у сегашните украински управници. В интерес на истината - бившият президент на Украйна изглежда доста нелепо в ролята на обвинител и борец за справедливост.
Под опеката на Путин
След бягството на Янукович се понесоха различни слухове за негова евентуална политическа кариера в Югоизточна Украйна. Смятаха го за един от претендентите за президентския пост в "Новорусия", но не изключваха и завръщането му в Киев на руски бронетранспортьор. И най-предпазливите прогнози обаче бяха опровергани - Янукович не излезе борец.
Владимир Путин едва ли изпитва някакви симпатии към Янукович - той се отнася към него по-скоро презрително. Което е определящо за мястото, отредено на бившия украински лидер в Русия. Путин е възпитаник на школата на КГБ и за него всеки гражданин, нарушил закона /като Янукович/, си остава завинаги престъпник. Т.е. човек, който може лесно да бъде манипулиран.
Днешният Янукович е жалък и смешен от всяка гледна точка - и когато разсъждава за ролята си в украинската история, и когато прави изводи за последните години в Украйна, и когато говори за скромния си живот в резиденцията в Межигорие. Трагичните събития на Евромайдан и в Източна Украйна, както и смъртта на неговия по-малък син, изобщо не са променили бившия президент. Той продължава да е сигурен в своята правота, лъже журналистите в очите и все така не признава вината си.
Янукович и статуквото
В навечерието на излъчването на интервюто с Янукович, Петро Порошенко се обърна с молба към Конституционния съд да провери дали решението на Върховната рада за лишаването на Янукович от званието президент е съобразено с основния закон. Някои допускат, че така Порошенко е решил да направи реверанс към компрометирания беглец. Други пък смятат, че сегашният президент се е замислил за собственото си бъдеще.
Причината за този е всъщност по-скоро прозаична - Порошенко се опитва да изключи възможността Янукович да заведе дело в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Та нали ако бившият президент се опита да си върне титлата в Страсбург, къде е гаранцията, че Янукович няма да поиска да обжалва решението на Върховната рада за свалянето му от власт? Това ще постави под въпрос легитимността на проведените предсрочни президентски избори през май 2014 година, спечелени от Порошенко.
А дали евентуалните решения на Европейския съд биха могли да бъдат в полза на Янукович? Не е изключено. Още повече, че за година и половина новата власт в Киев не успя да настани на подсъдимата скамейка нито Янукович, нито някой от дългогодишните му съратници. Това дава повод на бившия президент да говори вече за отговорността на сегашната власт по отношение на насилието на Евромайдан.
Янукович избяга, но делото му живее
Свалянето на режима на Янукович се превърна в крах на плановете на Русия да задържи Украйна в сферата си на влияние. Бившият президент остава за Москва символ на онази Украйна, която бе загубена. Символ на този страна, в която руските тайни служби играеха много по-важна роля от украинските. Символ на страната, където дори въпросът за евакуацията на Янукович не се решаваше в Киев, а в Москва.
Колкото и да е странно, в Украйна епохата на Янукович продължава. Бившият президент избяга, но делото му е живо - в корумпираните съдилища и в прокуратурата, в местните органи на властта и във Върховната рада, където заседават неговите бивши съмишленици. Цялата тази система продължава да съществува и да действа.
Украйна днес не бива да се опасява от завръщането на Янукович, а от липсата на ефективни реформи на новата власт и от реванша на онези, които довчера бяха редом с бившия президент. След бягството на Янукович, много от неговите съратници се отрекоха от него. Всички опозиционни блокове, псевдодепутатски групи и фракции не са нищо повече от продължение на ерата Янукович. И кой може да каже, че те няма да потърсят реванш на предстоящите местни избори? На фона на проблемите, нерешени от новата власт, подобен сценарий е напълно възможен. Най-малкото в източните и южните области на Украйна. В такъв случай Янукович няма да има нужда да се завръща в страната - той и така ще бъде там.

Станете почитател на Класа