Ципрас да не бърза да се радва!

Ципрас да не бърза да се радва!
  • Written by:  classa.bg**
  • Date:  
    29.06.2015
  • Share:

Гърците приветстваха решението за провеждане на референдум за дълговата криза. Резултатът от допитването обаче може да се окаже доста по-различен от това, на което се надява премиерът Алексис Ципрас.

 

 

Танасис Антониу отдавна е взел решението си. "Във всеки случай ще гласувам против предложенията на кредиторите и смятам, че това мое решение е по-европейско от всяко друго. Ако сега гласувам "за", след една година със сигурност ще бъда още по-беден", казва той. За гърците Европа е символ на благосъстояние и демократична култура, допълва Антониу и пита, защо в една Калифорния, например, може да има допитване за легализирането на канабиса, а един европейски народ да не може да се произнесе на референдум за собственото си бъдеще?
След оспорван 14-часов дебат, гръцкият парламент гласува за провеждането на референдум по предложенията на кредиторите. В речта си пред пленума, премиерът Ципрас борбено заяви, че нямало да моли за разрешение за провеждането на референдума нито господин Дейселблум, нито господин Шойбле. Танасис Антониу не крие, че симпатизира на Сириза. Но също и на Европа. Според него, европейската интеграция е съдба за гърците и тя не трябва да се нарушава. Но европейската идея не трябва да се свежда само до общата валута. "За мен Европа означава култура на толерантността и общите ценности. Европа означава още и достоен живот без икономическа принуда", казва бащата на две деца.
Поражение за Гърция, но и за Европа
Ахилеас Киркотакис също подкрепя решението за провеждане на референдум, но от други съображения. Според него е дошло времето гръцкият народ да поеме отговорност и да вземе категорично решение за еврото или за връщане на драхмата. 33-годишният таксиметров шофьор всеки ден се бори за оцеляване. "Аз съм на възраст, когато мога да взема живота в собствените си ръце. Не мога обаче да си позволя да капитулирам от страх, макар че и аз имам дългове. То кой ли няма дългове в днешно време?", казва риторично той за Дойче веле. Киркиотакис пледира за малко повече скромност и реализъм в тези тежки кризисни времена: "Ако запитаме хиляда гърци дали са добре финансово, ще получим един и същи отрицателен отговор. Просто нещата никак не отиват на добре. Но човек трябва да има приоритети и да ограничи малко собствените си потребности. Аз например въртя волана по 14 часа на ден - включително в събота и неделя", казва той.
Танасис Антониу също е работил по 14 часа на ден в едно издателство. Но през 2008 година кризата го застига и него. "През 2010 година бях дълго време без работа. После се хващах временно с каквото успея да намеря - все лошо платена работа", казва той за ДВ. Въпреки цялото си огорчение, той се застъпва за Европа. Но допълва, че "ако еврото задушава страната и хората, трябва да помислим за излизане от еврозоната. Опасявам се обаче, че това ще бъде поражение за Гърция, но също и за Европа".
Става дума за цял един народ

В анкета на атинския седмичник "Вима", 47 процента от гърците подкрепят последните предложения на международните кредитори, а 33 на сто са против. Мненията обаче се разделят по въпроса за тактиката на преговори на премиера Ципрас - 48% от анкетираните смятат, че гръцкият премиер е действал правилно, на обратното мнение са 50 на сто от участниците в допитването. Само 26% одобряват разрива в отношенията с кредиторите.
Генералният директор на ежедневника "Катимерини" Алексис Папачелас изразява своята загриженост от факта, че финансовите министри от еврозоната се съвещават, а гръцкият министър няма право да участва в разговорите. "Такова нещо не се е случвало досега. Гърция вече е с единия крак извън еврозоната. Надявам се европейските партньори да разбират, че тук не става дума за едно правителство

Станете почитател на Класа