Ксенофобията на унгарците

Ксенофобията на унгарците
  • Written by:  classa.bg**
  • Date:  
    12.06.2015
  • Share:

Подхванатата от унгарското правителство кампания, насочена срещу бежанците в страната, бе подложена на критики от Европейския съвет. Експертите предупреждават, че ксенофобията в Унгария расте все повече.

"Ако идваш в Унгария, не лишавай унгарците от работа!" Големи сини плакати с този призив са разлепени из цялата страна. Инициатор на акцията обаче не е някоя дяснорадикална групировка, а правителството. В момента то провежда широка обществена кампания срещу бежанците и миграцията. И в рамките на т.нар. "национална консултация" приканва гражданите да попълнят въпросник, свързан с проблемите на миграцията. Чрез включването на насочващи въпроси, правителството всъщност търси поддръжка на антимиграционната си политика. Така например гражданите трябва да дадат мнението си по темата дали вместо притока на бежанци не е по-добре да се насърчва раждаемостта.
Кампанията стана повод Съветът на Европа да публикува критичен доклад за състоянието на човешките права в Унгария, който засяга и миграционната проблематика. Комисията срещу расизма и нетолерантността към Съвета отбелязва, че мнозина от кандидатите за убежище в Унгария фактически са изолирани, подлагани са на вербален и психически тормоз и нямат възможност да контактуват с адвокати и неправителствени организации. Докладът обхваща и състоянието на човешките и гражданските права в Унгария като цяло и констатира, че ромите все по-често стават жертва на дискриминация и сегрегация. Отбелязано е и, че източник на ксенофобската реторика /насочена не само срещу бежанците, но и срещу ромите, евреите и хомосексуалните/ са съвсем не само десните партии - тя "обединява" целия политически спектър. Комисията на Съвета на Европа призовава унгарските политици твърдо да се противопоставят на тази реторика и да подобрят законовите възможности за санкции.
Вредата от миграцията
Унгарското правителство отхвърля доклада като "погрешен" и "фалшив" в много отношения. Той се базирал на "фалшиви и остарели данни", особено спрямо бежанците, твърдят управляващите. Действително съществувал т.нар. "бежански затвор", но задържаните в него били много по-малко от споменатите в доклада. Освен това се правели обобщения на базата на отделни случаи. Марта Пардави от унгарския Хелзинкски комитет твърди, че докладът на Съвета на Европа се базира на мащабна и достоверна документация, описвайки ситуацията до края на 2014 година. Оттогава насам обаче положението се е влошило. "Докладът хвали наличието на положителни елементи в интеграционната политика, но междувременно бежанците се представят като опасни и проблемни, а миграцията и интеграцията - като вредни", посочва правозащитничката.
Унгарското правителство и управляващата партия Фидес действително водят антибежанска и антимиграционна кампания с определени ксенофобски акценти. Премиерът Орбан постоянно предупреждава за опасността от разруха на Европа и загуба на християнските ѝ корени, ако не затвори границите си. "Унгария трябва да си остане унгарска, масовото смесване с други култури и религии е нежелано", казва той. Унгарският премиер впрочем отдавна е известен със своята националистическа и популистка реторика, но досега не беше правил толкова остри изявления. През тази година унгарските власти вече са регистрирали 51 000 кандидати за убежище - срещу 43 000 през 2014.
Ксенофобията е вездесъща
Много унгарски политолози смятат, че зад антимиграционната кампания стои дяснорадикалната партия Йоббик, която според допитванията е на съвсем малка дистанция след управляващата партия Фидес. Йоббик е и единственият сериозен съперник на Фидес за изборите през 2018 година. "Фидес води все по-дясна политика. От една страна се опитва да държи Йоббик в шах, а от друга - легитимира програмата на десните радикали, с което им оказва подкрепа", казва политологът Атила Юхаш.
Агостон Мраз от близкия до правителството институт Nezöpont обаче отхвърля тази теза - премиерът Орбан се опитвал да отвърне на феномена Йоббик с истинска програма. По отношение на осъщественото сред гражданите допитване за миграцията Мраз отбелязва следното: "Цяла Европа се бори с въпроса за миграцията, без да е успяла да го реши. Действията на нашето правителство трябва да се разглеждат именно в контекста на общия европейския дебат. А допитването до гражданите в рамките на национална консултация може да е радикално нов, но не и екстремистки подход", казва той.
Социолозите обаче са в състояние да докажат въздействието от правителствената реторика. Институтът Tarki публикува данни за мащабите на ксенофобията и расизма в Унгария, от които става ясно, че никога досега в посткомунистическата история на Унгария расизмът и ксенофобията не са били толкова разпространени, колкото са днес.
Тази тенденция, естествено, са натъква и на определен отпор от страна на унгарски политически движения и граждански инициативи. Пародийната "Унгарска партия на кучетата със сини опашки" и блогърският колектив "Дебелокожите" планират собствена кампания - и те ще разлепват сини плакати, но с надписите: "Извинявайте за нашия премиер!" и "Добре дошли в Унгария!"
DW

Станете почитател на Класа