Лоши новини за Газпром

Лоши новини за Газпром
  • Written by:  classa.bg**
  • Date:  
    12.06.2015
  • Share:

Намерението на концерна Сименс да прекрати производството на газови турбини определено е и сериозен сигнал за Газпром, смята Андрей Гурков. Според него руският газов гигант постепенно ще изгуби влиянието си в Европа.

"Европейски и германски пазар за големи газови турбини вече няма", заяви членът на ръководството на Сименс Джо Кезер. В интервю за агенция ДПА той обоснова по този начин предстоящото съкращение на 5 100 работни места в Германия. Решението на концерна предизвика масови протести.
Алтернативни източници и енергийна ефективност
Кезер обещава да съкрати работните места чрез максимално щадящи сътрудниците мерки. Но няма да се откаже от намерението да прекрати производството на големи газови турбини - просто за тях няма търсене. По думите на мениджъра, в Германия това се дължи на преориентацията към възобновяеми енергийни източници. "А в останалата част на Европа потребностите са намалели значително поради ниския стопански ръст и повишената енергийна ефективност. Същевременно в Средния изток, Азия и САЩ търсенето на големи турбини значително нараства", посочи Джо Кезер.
Интервюто бе отправено към германската общественост, а не към руската. Въпреки това казаното има пряко отношение към руския газов гигант Газпром. Тъй като става дума за неговия най-важен пазар - Европа.
Турбините са нужни на Америка, Китай и Обединените арабски емирства
Шефът на Сименс твърди, че на практика в Германия изграждането на нови газови електростанции е прекратено - на базата на внимателен анализ на портфолиото на концерна и конкурентите му. Именно оттам следва, че потребността от гориво за този вид електростанции не само няма да расте, а със закриването на остарелите дори ще намалее.
В същото време в основата на инвестиционната стратегия на Газпром и особено на плановете за изграждане на "Турски поток" е тезата за засилено търсене на руски газ в Европа през следващите години и десетилетия. Синьото гориво обаче все повече се превръща в сезонна стока на Стария континент - то служи предимно за отопление и губи значението си за електроснабдяването.
В Средния изток пък е в ход интензивно строителство на газови електростанции, но регионът разполага със собствен природен газ. Американската енергетика също се преориентира към природния газ, което може да се обясни с поевтиняването на горивото в резултат на шистовата революция. В интервюто си шефът на Сименс спомена и за ръст в Азия. Така че Газпром е на верен път, насочвайки се към Китай - там очевидно потребността от неговата продукция ще расте, включително в електроснабдяването. Що се отнася до Европа, изявленията на Джо Кезер само потвърдиха становището, изразявано неведнъж от европейски енергийни експерти - че не бива да се разчита на значително нарастване в търсенето на природен газ.
Тази тенденция, разбира се, не означава, че Газпром ще изгуби големия си и стабилен клиент в лицето на Европа. Но протичащите промени значително ще намалят печалбите на концерна на европейския пазар. И същевременно ще ограничат възможностите на Москва да използва природния газ за политически шантаж.
DW

Станете почитател на Класа