Руската икономика на крачка от дъното?

Руската икономика на крачка от дъното?
  • Written by:  classa.bg**
  • Date:  
    09.06.2015
  • Share:

Някои руски икономисти твърдят, че кризата е преодоляна. Други смятат, че дъното още не е достигнато и дават мрачни прогнози. Властите пък се утешават с това, че най-лошият сценарий все пак не се е реализирал.

Коренно противоположни са оценките на руските експерти за състоянието на икономиката. Първият вицепремиер Игор Шувалов, който оглавява антикризисната правителствена комисия, заяви в средата на месец май, че ситуацията в руската икономика е сложна, но не и кризисна. Андрей Клепач, главен икономист на руската Банка за развитие /Внешекономбанк/ обаче смята, че е прибързано да се говори за край на икономическата криза. "Данните от април показват, че все още не е достигнато дъното", казва той.

Дъното още не е достигнато

По данни на Внешекономбанк /VEB/, икономическият спад в Русия се задълбочава. Брутният вътрешен продукт /БВП/е намалял през април с 0,6 процента в сравнение с месец март, и с цели 4,3 процента в сравнение с месец април 2014 година. Този спад се дължи главно на влошеното развитие в промишленото производство, транспортния сектор и сектора на финансите. От банката подчертават, че април е бил четвъртият пореден месец, в който руската икономика е отбелязала спад.

Руски и западни икономисти твърдят, че пикът на този спад все още не е достигнат и очакват през следващите месеци БВП да продължи да се свива със стремителна скорост. "Не бих казал, че вече сме достигнали дъното", казва Владимир Тихомиров - главен икономист на финансовата групировка БКС. Според него второто и третото тримесечие на годината ще се окажат най-критични по отношение на икономическия ръст. Той прогнозира, че през второто тримесечие на годината БВП ще спадне с цели 4%, а през третото тримесечие - с нови 4 на сто. Анализаторът смята, че отрицателното развитие ще се забави чак през последните три месеца на годината.

Вътрешното търсене и инвестициите клонят към нула
По всяка вероятност спадът в инвестициите, понижаването на реалните доходи на населението и спадът в продажбите на дребно няма да окажат незабавно влияние върху руската икономика, смята Тихомиров. Експертите от лондонската фирма за икономически анализи Capital Economics твърдят, че оптимизмът на властите по отношение на икономиката е свързан преди всичко с първите признаци за стабилизиране на рублата след кризата от миналата година. Експертите смятат обаче, че цялата първа половина на годината ще е белязана от сериозен спад, дължащ се на увеличената безработица, спирането на потребителските кредити и същественото понижаване на доходите на средното съсловие.

Ръководителят на икономическата програма на московския Център "Карнеги" Андрей Мовчан очаква понижено търсене и от страна на държавните компании, породено от по-ниските бюджетни приходи и намаляването на цената на петрола. Икономистът назовава и други фактори, които ще оказват влияние върху динамиката на БВП - снижаването на частните инвестиции и "изолационната политика на Русия, която "затруднява значително външното финансиране и привличането на инвеститори". "Очевидно, всички тези фактори ще оказват негативно влияние върху БВП", пише Мовчан в икономическия анализ на Центъра "Карнеги".

"Най-лошият сценарий все пак не се реализира"
Анализаторите дават различни оценки за развитието на БВП на Русия през 2015 година. Експертите от Capital Economics прогнозират спад от 5 процента в сравнение с 2014 година. Владимир Тихомиров от БКС очаква спад от 3,4%, а в Comerzbank очакват, че през 2015 година икономиката ще се свие с 2,8 на сто. Тяхната прогноза съвпада с официалната прогноза на руското Министерство на икономиката. Владимир Тихомиров предполага, че темповете на спад ще бъдат по-ниски от прогнозираните в началото на годината. "В този смисъл Игор Шувалов е прав, като казва, че "най-лошият сценарий не се е реализирал", допълва експертът. Повечето анализатори обаче гледат на бъдещето без особен оптимизъм. Те са единодушни в това, че възстановяването на руската икономика, което се очаква да започне през следващата година, ще бъде много бавно.

През следващите две-три години руската икономика ще реализира прираст от най-много 1% годишно, прогнозират експертите. Икономическият ръст ще остава нисък поради лошия инвестиционен климат и слабото развитие на вътрешното кредитиране. А с оглед на сложната геополитическа обстановка в света и усилващата се популистка реторика на властите в Москва, политическата воля за радикални реформи в Русия сега е значително по-слаба, отколкото преди, констатират чуждите експерти.
ДВ

Станете почитател на Класа