Путин: "Само някой, който не е с ума си може да си помисли, че Русия ще атакува НАТО"

Путин: "Само някой, който не е с  ума си може да си помисли, че Русия ще атакува НАТО"
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.06.2015
  • Share:

Коментирайки опасенията на някои страни за възможни агресивни действия от страна на Русия, президентът Владимир Путин заяви пред италианския вестник Кориере дела сера "само някой, който не е с ума си може да си представи, че Русия ще атакува НАТО."
"По повод опасенията на някои страни от евентуални агресивни действия от страна на Русия, аз мисля, че само човек, който не е нормален и сънува, може да си представи, че Русия внезапно ще нападне НАТО " каза президентът Владимир Путин в интервю в навечерието на посещението си в Италия, съобщава РИА Новости. "Някои страни, мисля, спекулират на основа на страха от Русия", добави Путин.
Също така, Владимир Путин изрази предположението, че американците не се радват на сближаването между Русия и Европа и искат да запазят лидерската си позиция в атлантическата общност, за което се нуждаят от външна заплаха. "Иран явно не е достатъчен, не е достатъчна заплаха, не носи достатъчно страх. Така че, с кого да плашат? И изведнъж се появява украинската криза. Русия е принудена да реагира. Това може да е направено умишлено, аз не знам. Но не ние го правим ", каза Путин.
"Искам да кажа, че не трябва да се страхувате от Русия. Светът се е променил толкова много, че здравомислещите хора не могат да си представят един въоръжен конфликт в такъв голям мащаб днес. Имаме какво да вършим, уверявам ви" подчерта президентът.
По отношение на украинската криза, руският президент заяви, че причината за тази криза е "напълно изкуствена" и е "резултат от непрофесионални действия" на Запада. "Искам да подчертая, че това абсолютно не е наш избор и ние трябваше да реагираме на това, което се случва" настоя Путин.
Путин заяви "военните разходи на САЩ надвишават тези на всички страни на света взети заедно. Общият разход на всички страни от НАТО е 10 пъти, забележете, 10 пъти по-голям от военните разходи на Русия", подчерта той, като добави, че Русия на практика няма задгранични бази. "И сега вземете и публикувайте във вашия вестник карта на света и означете американските военни бази по целия свят за да видим разликата", добави той.
На въпрос на репортера той отговори "разпространено мнение е, че Русия се чувства предадена, изоставена от Европа, както един любовник изоставя любовницата си. Ние никога не сме третирали Европа като любовница," отговори Путин. "Аз говоря съвсем сериозно. Ние винаги сме предлагали сериозна връзка. И точно сега имам впечатлението, че Европа просто се опитва да изгради отношенията си с нас на материална основа и то само в своя собствена полза", добави Путин.

Станете почитател на Класа