Приключили ли глобализацията?

Приключили ли глобализацията?
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.06.2015
  • Share:

В днешния свят можете да се видят тенденции против глобализацията, като свиването на световната търговия и международното инвестиционно банкиране, както и засилването на антиимигрантските изказвания.
Докато през 90-те години темата за глобализацията доминираше в политико-икономическия дебат, днес можете да видите доказателства за обратната тенденция, на "де-глобализация", подпомогната от финансовата криза.

„От 2008 г. правителствата приемат крадешком всякакви видове механизми за защита на местното производство", каза за BBC Симон Евенет, експерт по световната търговия в Университета в Санкт Гален в Швейцария. Едно от последствията е спад в световната търговия.
Докато преди 2008 г. за всяко нарастване с 1% на глобалния БВП, световната търговия се увеличаваше с 2%, скоростта в момента е едно към едно. "Този спад в световната търговия засяга сектора на износа, който продължава да бъде двигател на растежа. Това въздейства на работните места и нивото на заплатите", предупреди Evenett.

Друга обща тенденция за много страни е интензификацията на антиимигрантски и националистически изказвания, като на СИРИЗА в Гърция и на SNP в Шотландия.

Освен това, в сектора на финансите, има "значително свиване на световните финансови потоци", което Кристин Форбс, член на Комитета по парична политика на Централната банка на Англия, нарича "банкова де-глобализация". Един пример за това явление е закриването на банкови операции на HSBC в повече от 20 страни, а оттам и загубата на над 30 000 работни места между 2011 и 2013 година.

Въпреки това, тези обстоятелства не водят до ясен извод, тъй като "де-глобализацията" също може да се окаже временна тенденция.

Станете почитател на Класа