Нов глад заплашва Северна Корея

Нов глад заплашва Северна Корея
  • Written by:  classa.bg**
  • Date:  
    01.06.2015
  • Share:

Световната организация предупреди, че за пореден път над Северна Корея е надвиснал недостиг на хранителни продукти и глад, съобщи в. "Билд". Това се дължало на продължителната суша в страната. Още през миналата година е паднал толкова малко дъжд, каквото количество не е виждано от 30 г. насам, оценява Гулам Исакзаи, най-високопоставеният представител на ООН в Северна Корея. Валежите и през 2015 г. будят притеснение, а следващата година може дори да влоши още повече положението. Според представителя на ООН, има голямо разминаване между това, което е необходимо, и това, което е достъпно. Исакзаи настоява сериозно за помощ на народа на Северна Корея, въпреки че режимът в Пхенян се намира в изолация. "Нека не политизираме помощта", казва той. И добавя, че в Северна Корея вече е започнал сезонът на ориза. Обикновено една или две седмици преди това полетата биват сериозно напоявани. Само че тази година семената щели да бъдат поставяни в сухата земя.

Често някои фермери пропускали традиционната култура и засявали царевица и пшеница, тъй като те изискват по-малко вода. Особено очевидна ще е липсата на вода на северната граница на страната, където на изпепелената севернокорейска земя рязко се противопоставя на зеленината в Китай. ООН помага с помощи за осигуряването на хранителни продукти за училищата и болниците в Северна Корея. Но световната организация няма средства, за да осигури ориз за цялото население, което наброява около 25 млн. души. Поради това оценката е, че прехраната на около 70% от населението не може да бъде осигурена. "Как могат тези дупки да бъдат запълнени", пита представителят на ООН и допълва, че е убеден, че Пхенян е потърсил помощ в Китай, Индия и Русия.

Пресъхването на редица реки от сушата влошава положението с производството на електроенергия, тъй като язовирите са изпразнени. По думите на Исакзаи, от правителството са казали, че едва на 50% се използва капацитетът за производство на електричество. При едно тежко гладуване през 90-те години на миналия век загинаха около 1 млн. севернокорейци. Надяваме се положението да не е толкова тежко сега, изразява надеждата си Исакзаи.

Станете почитател на Класа