Перфектната държава

Перфектната държава
  • Written by:  classa.bg**
  • Date:  
    23.05.2015
  • Share:

Там данъци се плащат само доброволно, държавата е незабележима, а личната свобода - максимална. Името на страната, в която всичко това е възможно, е Либерландия. Засега тя съществува само в главата на нейния "президент".
Откакто преди около месец младият чех Вит Йедличка обяви, че създава най-новата държава на картата на света, повече от 300 хиляди души са подали молба да станат граждани на Либерландия, а интересът към проекта му расте с всеки изминал ден. От терасата на своето жилище с панорамна гледка към Прага младият мъж дава интервю за турски телевизионен канал, докато в същото време фотографите на едно голямо списание го снимат на фона на либерландския флаг. В съседното помещение представители на някаква фондация от Аржентина чинно чакат да бъдат приети от "президента" на Либерландия. Техният ръководител уверява, че са пристигнали в Прага само с тази цел - да се видят с Йедличка. След което добавя: "Тук имаме възможност да научим как може да се реализира нещо толкова немислимо и как може да се промени господстващата система".

Минава около час, преди Йедличка да намери време за далечните гости. В Чехия го познават като политик от една радикално-либерална партия, а проектът за Либерландия самият той описва като "либертарен". "Често в разговори са ми препоръчвали да използвам политическите си възгледи за създаването на нова държава. Точно това и направих - проверих в Уикипедия къде има свободно парче земя и готово", разказва Йедличка.

Звучи като виц, но не е

Либерландия се намира по поречието на Дунав, заключена е между Хърватия и Сърбия и е разположена на площ от 7 квадратни километра. Макар да не е международно призната, новата "държава" вече си има конституция, изработена от юристи от цял свят, хвали се нейният "президент". За модел са използвани конституциите на САЩ, Швейцария и Естония, допълва той.

"От тях взехме всички елементи, които са се доказали във времето, като ги доразвихме. Така например записахме с какво точно не бива да се занимава правителството - например да не приема закони, отнасящи се до брака, здравеопазването и образованието. Това са области, в които правителството не бива да се бърка. В тези сфери хората трябва да са свободни сами да взимат решенията."

Минимум държава и максимум лични свободи - това е кредото на привържениците на Либерландия. Йедличка уверява, че намеренията му са най-сериозни и нямат нищо общо с традиционния чешки хумор: "Може и да звучи като виц, но всъщност става въпрос за огромна отговорност. Защото вече 330 хиляди души са декларирали, че искат да живеят в новата свободна държава. Сега мисията ми е да я изградя и да се погрижа за признаването ѝ. И ще направя всичко възможно, за да успея", уверява Вит Йедличка.
"Властта корумпира"

Хората, подали (фиктивно) молба за гражданство, са предимно от Европа и САЩ. Има и такива, които вече са си купили лодки, за да пристигнат в Либерландия по Дунава. В пражкото си жилище, обявено за "посолство на Либерландия", Йедличка продължава да дава интервю след интервю - най-различни хора, обединени от мечтата за един по-добър свят, се интересуват от неговата идея и му предлагат услугите си.

"Ще се успокоя едва когато минат първите избори и Либерландия вече няма нужда от президент. Този пост е само временен, защото ми дава твърде много правомощия, а това корумпира. Колкото повече власт притежаваш, толкова по-голяма е вероятността да станеш корумпиран", казва Йедличка.

Неговият модел може да проработи само в една малка държава, признава чешкият политик. "Но ако някоя от големите държави проявява интерес към либертарната ни конституция, може спокойно да копира нашия модел", казва Йедличка.
DW

Станете почитател на Класа