"Плячката" от село Щастие

"Плячката" от село Щастие
  • Written by:  classa.bg**
  • Date:  
    23.05.2015
  • Share:

Русия участва пряко във войната в Източна Украйна, твърди Киев и се опитва да докаже това с най-новата си "плячка" - двама руски войници, които са били пленени в района на Луганск.

 


"Щастие" е името на малко селце на север от Луганск в Източна Украйна. Възникнало е през 50-те години на миналия век само защото недалеч от него е била построена електроцентрала. Съоръжението снабдява с ток целия район, включително Луганск, където са се настанили прорурските сепаратисти.

Кой казва истината?

Щастие и на украински означава същото като на български. Само че в това невзрачно място няма нищо радостно: край входната табела на селцето украински войници са изградили КПП, а на близкия мост позиции са заели представители на проруските сепаратисти. Именно тук, съвсем близо до електроцентралата, на 16 май се стига до сражения, по време на които украинските части пленяват двама руски войници, които междувременно са преместени в Киев. Според украинската страна, двамата пленници са представители на руски специални части. За украинския президент Петро Порошенко това е доказателство, че Русия участва пряко във войната в Източна Украйна. Москва отрича това и твърди, че не е изключено двамата задържани да са били някога руски военнослужещи, но не и към момента.

В четвъртък Киев показа оръжието на двамата задържани, а също и иззети от тях ръчни гранати и лични документи, които ги определят като военнослужещи от Втори батальон на руска бригада за специални операции. Командир на тази елитна част е майор Константин Наполских, чието бойно име е "Фагот". Неговата част била влязла в Украйна на 20 март със задачата да подготви почвата за голяма военна офанзива, чиято цел е превземането на района, в който попада стратегически важната електроцентрала край село Щастие.
Украинските власти междувременно качиха в интернет видео с двамата задържани руски войници - със субтитри на английски, за да стигне посланието и до потребителите на Запад. Тепърва предстои да видим дали плячката от село Щастие наистина е от полза за Киев.

"Опитваме се да се отнасяме хуманно към двамата пленници", уверява представител на украинските тайни служби. От правозащитната организация "Амнести интернешънъл" потвърждават, че това отговаря на истината, но допълват, че нейни представители са допускани до двамата задържани само в присъствието на офицери от украинските тайни служби. Освен това двамата пленници не бива да бъдат снимани без тяхно съгласие, казва ръководителката на киевското бюро на "Амнести" Татяна Мазур.

Взривоопасно

Във войната за Източна Украйна президентът Петро Порошенко иска да изпълнява ролята на добрия. "Аз съм президентът, който иска мир", заяви той неотдавна в интервю за германската обществена телевизия ZDF. Но наблюдатели от ОССЕ твърдят, че украинската страна нарушава споразумението за примирие от Минск. Същото важи и за бунтовниците, които продължават да се въоръжават. Така например миналата седмица дрон на ОССЕ е заснел установка от типа "Стрела" на територия, контролирана от проруските сепаратисти. Установката е разположена така, че може да поразява цели в района на Мариупол в Югоизточна Украйна. С други думи: опасността от нова вълна на насилие изобщо даже не е овладяна.
DW

Станете почитател на Класа