Показват най-стария препис на История Славянобългарская

Показват най-стария препис на История Славянобългарская
  • Written by:  classa,bg
  • Date:  
    23.05.2015
  • Share:

Президенството отваря врати за граждани на 24 май
Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, президентската институция ще отвори врати за граждани за четвърта поредна година. По повод празника в сградата на президентството ще бъде изложен най-старият препис на „История славянобългарска" - Котленският препис, изготвен от Софроний Врачански преди 250 години в Котел. Ценната реликва е от фонда на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий".
В Гербовата зала на „Дондуков" 2 гостите на институцията ще могат да видят книгата „Часословец", отпечатана от първия български печатар Яков Крайков във Венеция през 1566 г., „Стематография" на Христофор Жефарович, издадена във Виена през 1741 г., както и Периодическото повсемесечно списание „Любословие", издавано в Смирна през 1844-1846 г. Списанието поставя началото на българския периодичен печат.Eкспозицията включва още оригинални документи, учебни помагала и пособия, използвани в българските училища по време на Възраждането и в първите десетилетия след създаването на Третата българска държава.
От 10.00 часа на „Дондуков" 2 държавният глава Росен Плевнелиев ще посрещне лично първите посетители на „Дондуков" 2. До 16.00 часа вратите на Администрацията на президента ще бъдат отворени за граждани. По традиция гостите на институцията ще могат да разгледат и връчваните от Президента на Републиката висши държавни отличия.
В 10.30 часа президентът Росен Плевнелиев ще се включи в традиционното шествие за 24 май, което ще тръгне от площада пред Президентството.
В 11.00 часа пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" в столицата държавният глава ще вземе участие в официалната церемония, с която ще бъде отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Президентът ще положи венец пред монумента на светите братя и ще произнесе слово.

Станете почитател на Класа