Смразяващи снимки вредното въздействие на Monsanto

Смразяващи снимки вредното въздействие на Monsanto
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.04.2015
  • Share:

Френски фотограф е посветил пет години на събиране на фотографски доказателства за негативните ефекти от продукти на Монсанто върху здравето на хората и околната среда.
Матийо Асселин прекарал пет години пътувайки по САЩ в правене на снимки на места и хора дълбоко засегнати от продуктите на компанията Monsanto. Този биотехнологична гигант е силно критикуван от многобройните жалби за отрицателни последици за здравето и околната среда в резултат на генетична модификация на храните.
В проекта си "Монсанто: Фотографско разследване", авторът показва места като Анистън (Алабама, САЩ), Согет (Илинойс, САЩ) и Аржентина, както и стари реклами и изрезки от вестници, изобличаващи отрицателните ефектите от тези продукти. "Страшното е, че дори и днес ние нямаме ясна представа за това как ще се развиват здравните проблеми на хората, а дори и по-малко за ефектите върху бъдещите поколения", пише той.
В 113-годишната си история Монсанто е произвеждал от пластмаса до хербицида Agent Orange, за който по-късно бе открито, че причинява спонтанни аборти и вродени дефекти. В момента, Monsanto е водещ производител на глифозата Roundup и говежди растежен хормон, които генерират значителни опасения за въздействието върху животни, хора и околната среда.

Станете почитател на Класа