Историческо споразумение с много въпросителни

Историческо споразумение с много въпросителни
  • Written by:  classa.bg**
  • Date:  
    04.04.2015
  • Share:

Сделка или не? Това беше въпросът през последните 12 години. Светът беше отправил поглед към Лозана, където се преплитаха надежди и страхове, а успехът и провалът висяха на косъм. Най-сетне дойде голямата новина за един регион, в който добрите вести са си направо дефицитна стока. Принципното споразумение по ядрения спор без съмнение е исторически момент - не само за Иран и региона, а и за международната общност. За съжаление обаче трябва да се отнасяме с голяма предпазливост към споразумението от Лозана, защото дяволът се крие в детайлите.

Победа на разума

Не за първи път преговорите около иранската ядрена програма се превръщат в маратонски рунд, а ядрените разговори - в покер. Накрая на масата останаха само два варианта: сделка "Win-Win", при която всички печелят, или катастрофа за всички ("Lose-Lose"). В крайна сметка разумът надделя.

В тази игра бяха включени въпроси със съдбоносно значение и непредвидимо отражение върху световната политика. Самият факт, че водещите световни политици отделиха толкова много време, показва какво огромно значение имат преговорите за петте страни с право на вето и Германия и не на последно място - за Иран. Когато започна покерът в Лозана, американският държавен секретар Джон Кери и иранският му колега - външният министър Мохамед Джавад Зариф знаеха много добре, че не могат да си тръгнат с празни ръце. Тяхната мисия беше ясна - да преговарят докато постигнат споразумение. Заслужаваха ли си обаче усилията? И това ли е резултатът, на който се надяваха Иран и Западът? Отговорът на тези въпроси е категорично да!

Споразумение от жизнена важност за Иран

За управляващите в Иран споразумението е жизнено необходимо. Иранската икономика страда под бремето на санкциите, финансовият живот е почти замрял, а необузданата инфлация намалява покупателната сила на населението. Безработицата и свързаната с нея безперспективност е докарала до отчаяние преди всичко младите хора.

Не на последно място Иран каза "да" на споразумението и поради опасността от нова война с коалицията, предвождана от Саудитска Арабия. Положението наистина е много сериозно. След въздушните удари срещу бунтовниците хуси в Йемен, необявената война между Саудитска Арабия и Иран навлезе в нова фаза. Борбата за власт в Йемен е с потенциал да разпали пожар в Близкия изток. При това Йемен е само едно от бойните полета в една много по-голяма война в целия регион.

Джамшид Фарухи

Един нов провал на ядрените преговори би заздравил позициите на противниците на споразумение по ядрения конфликт. Правителството на Иран и дори ултраконсервативните сили около аятолах Хаменей бяха наясно с това. А дипломатическото приключване на ядрения спор с Иран е и най-големият външнополитически успех на американския президент Барак Обама. Но същинската работа тепърва започва. Споразумението от Лозана вероятно е решението на ядрения конфликт с Иран. Като ударението пада върху думата "вероятно". Защото безбройните и могъщи противници на това споразумение имат само три месеца, за да съсипят отново всичко постигнато досега.

Споразумението още не е вързано в кърпа

След обявяването на решението от Лозана се очаква израелският премиер Бенямин Нетаняху да е един от първите, който ще вземе думата, за да разкритикува остро постигнатите договорености. А той очевидно не е единственият, който е против това споразумение. Достатъчно е да си спомним бурните ръкопляскания, които той пожъна след неотдавнашната си реч си пред американския Конгрес. Не бива да забравяме и писмото на 47 американски сенатори до иранското правителство, в което те заплашват да отменят договореностите след ерата на Обама.

Регионалните сили като Саудитска Арабия, Турция и Египет също са сред разпалените противници на ядрена сделка с Техеран. Както и хардлайнерите в самия Иран. Защото приключването на ядрения конфликт би могло да доведе до политическо сближаване между Вашингтон и Техеран и до завръщането на Иран в редиците на международната общност. Точно това искат да предотвратят противниците на споразумението.

Дългоочакваното трайно решение на ядрения спор с Иран сега трябва да бъде доведено до успешен край. Защото противниците му са много. И са много силни.

Станете почитател на Класа