Гамбитът Порошенко - Коломойски

Гамбитът Порошенко - Коломойски
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.04.2015
  • Share:

На 25 март украинският президент Петро Порошенко принуди бизнес магната Игор Коломойски да подаде оставка от поста губернатор на централната Днепропетровска област. Коломойски финансираше подкрепящи Киев батальони и изигра жизненоважна роля за възпиране на разпространението на сепаратизма. Но въпреки това, след като Коломойски разположи личните си милиции в Киев, за да попречи на правителството да контролира неговите бизнес интереси, президентът нямаше друг избор, освен да го уволни.Сблъсъкът беше най-голямата схватка до момента в разгръщащия се конфликт между правителството и олигархията. Това може да се окаже най-важният фронт в борбата за бъдещето на Украйна,където бизнесът и правителството не просто съжителстват, те често са едно и също.
Заплахата за тази връзка предизвика изблика на гняв у Коломойски. Под въпрос беше поставен неговият дял в "Укрнафта", държавна петролна компания. На 19 март реформаторите в парламента приеха закон, намаляващ изискването за кворум за държавните предприятия до просто мнозинство и отнеха възможността на Коломойски да налага вето. Няколко дни по-късно група въоръжени мъже, очевидно верни на Коломойски, пристигнаха във военен автомобил без регистрационни номера и издигнаха метални барикади около централата на Укрнафта. По-рано същата седмица Коломойски се беше появил с голяма група охранители в друга държавна фирма, Укртранснафта, след като правителството се опита да смени лоялния към него шеф на предприятието. И в двете компании в крайна сметка Коломойски отстъпи.
Порошенко, който също е олигарх, подхрани недоволството, като назначи свои бизнес партньори и приятели на правителствени постове. Той не изпълни и задължението си да продаде фирмата си за сладкарски изделия "Рошен".
Може би Коломойски тайно е получил компенсация за уволнението си, която може да включват рефинансиране на "Приватбанк" или обещание за неутрално ръководство на "Укрнафта" и "Укртранснафта". Ако Коломойски не получава нищо, мирното му споразумение с Порошенко може да не издържи и Коломойски може да се опита да отвърне на удара.Неговите връзки с Националната гвардия и притежанието на "Приватбанк" може да му помогнат да си върне влиянието.

Станете почитател на Класа