Песков отвори вратичка за нов мандат на Путин

Песков отвори вратичка за нов мандат на Путин
  • Written by:  classa.bg**
  • Date:  
    02.04.2015
  • Share:

Дмитрий Песков, говорителят на руския президент, каза, че в страната за 15 г., минали от момента на идването на Владимир Путин на власт, вече е израсло "поколението на Путин". И световната общност разбира, че Русия ще продължава твърдо да отстоява своите интереси начело с Путин.

"От 2000 г. досега в Русия израсна цяло поколение млади хора, които не знаят какво е това край на Съветския съюз през 70-80-те години, които не знаят какъв ужас беше през 90-те години, които станаха поколението на Путин. По-голямата част от тези млади хора виждат реализацията си в нашата страна, готови са да работят и се консолидират около Путин", твърди Песков. "Едновременно с това в света се оформи кръг от световни лидери, които също не знаят какво е това Русия без Путин и които започват да привикват с това, че Русия много твърдо отстоява своите интереси. Те разбират, че Русия ще продължи да прави това начело с Путин. Самият Путин има твърда основа, която му е необходима за продължаване на всички негови начинания и, може би, за компенсация на това, което не е било напълно изпълнено".

Кръглата маса, посветена на 15-та годишнина от първото избиране на Путин на поста държавен глава на Русия, се състоя във вторник в ТАСС.

Икономистът Игор Юргенс каза пред руската емисия на Би Би Си, че със своите думи Песков на практика е направил заявка за издигането на Путин за нов, вече четвърти за него, президентски мандат на изборите през 2018 г. Да попречи на осъществяването на тези планове може само икономически срив, заяви председателят на Института за съвременно развитие /ИНСОР/.

"Засега такъв не е прогнозиран, защото това, най-малкото, ще бъде много голям удар по икономиката на Европейския съюз. Путин разбира това, разбират го и европейските лидери и трябва да вървим през 2016 г. да бъде направен пробив за създаването на нова система за сигурност в европейското пространство, включително и Русия, на основата на минските споразумения, които съществуват, а също и на газовите и отложени споразумения за асоциирано членство на Украйна в ЕС. Тогава само руснаците ще решат кой е техният президент за дълги години напред, е мнението на Песков.

Бившият вицепремиер и министър на финансите на русия Алексей Кудрин също не се съмнява в това, че Путин има намерение да участва в изборите след три години. По мнението на Кудрин днес приоритетът на руските власти са политически цели, заради които Кремъл отчасти жертва икономически постижения.

"Владимир Путин има конституционното право да бъде избран още един път. По-скоро той ще се възползва от него, защото в момента има много висока популярност", каза Кудрин пред Би Би Си. При това Кудрин, който предрича стагнация на руската икономика през следващите пет години, смята, че ситуацията може още да се влоши в случай на засилване на санкциите от страна на Запада.

"В определена степен Русия може да промени хода на събитията /от икономическа гледна точка/ и без нормализиране на отношенията със Запада. Това, естествено, няма да възстанови положителните темпове на растеж и тяхното нарастване може да се осъществи в рамките на това ниво на санкции, което е днес. Главното е да не се засилва конфронтацията, за да няма засилване и на санкциите. Не обичам да използвам думата "крах", но той би влошил положението", казва Кудрин.

Рейтингови страсти

Според президента на фонда "Обществено мнение" Александър Ослон високият рейтинг на Путин, който се оформи на фона на анексирането на Крим от Русия, в голяма степен се поддържа от сегашната икономическа криза. "Бурният изблик е свързан с присъединяването на Крим към Русия. Март 2014 г. беше напълно преломен момент, когато рейтингът от 45-48% само за месец стигна 66 и продължи да расте до равнище от 74-75%, на което се задържа. Но рейтингът е задържан и от допълнителния фактор криза, която се явява фактор, консолидиращ обществото и засилващ отношението към ръководителите, които по някакъв начин могат да противостоят на кризата. 74-75% от населението е резултат – или промеждутъчен финал – за големия път на нашия президент", преценява Олсон.

Участниците в кръглата маса, посветена на 15-та годишнина от първото избиране на Владимир Путин на президентския пост, изразиха не малко критични мнения за дейността на Путин пред говорителя му. Дмитрий Песков изслуша всички, няколко пъти отбеляза, че всеки има право на собствено мнение, но от време навреме заставаше в защита на президента.

"Днес сме изправени пред сериозен призив. Ако Владимир Владимирович и ръководството на страната осъзнаят, че ни е нужна сериозна програма за новите реформи и темповете на растеж", каза Алексей Кудрин. "Високият рейтинг на лидерите на различните страни винаги е основание за доверие и провеждане на реформи. Ако този рейтинг не бъде използван за реформи, тогава този рейтинг ще бъде само заради рейтинга."

"Все пак само рейтинг заради рейтинга, това не е за Путин", мигновено парира говорителят на президента.

"Високият рейтинг той /Путин – бел. ред./ в голяма част си го е заслужил, но, ако говорим към днешна дата, е възможно този рейтинг да е опасен както за страната, така и за Путин", подчерта главният редактор на Газета.ру Светлана Бабаева.

Борба с "петата колона"

Генералният директор на телевизия "Дождь" Наталя Синдеева изрази мнение, у нея, както и у много хора, които от неотдавна в русия наричат "пета колона", възниква чувството за ненужност поради ставащото в страната. "Защо голям брой мислещи хора все по-често си задават въпроса "А не трябва ли да замина?","Тук ли ми е мястото?", "Защо започват да ме наричат пета колона и предател?". Аз обичам също толкова моята страна, си мислят те, и не искам да заминавам никъде, искам да живея тук."

Ръководителката на "Дождь" подчерта необходимостта от "сериозно раздвижване на правителствено ниво", от отказ от агресията в обществото и отрицателното отношения към инакомислещите, които се разпространяват, между другото, от държавните телевизионни канали.

"Благодаря. Това е гледна точка", коментира Песков. "Не е възможно да се правят изводи от 15-годишното управление на Путин, без да имаме различни гледни точки. И даже в тези различни гледни точки има обща същност."

След това Дмитрий Песков даде думата на режисьора Карен Шахназаров, който в някаква степен отговори на въпроса на Синдеева. "Естествено, в обществото винаги е имало определено разминаване. А как бихте искали да бъде? Има борба на идеи, остра борба на идеи. Естествено, някои ще заминат, а някои и ще се върнат. Не виждам в това никакъв проблем, отчитайки, че Русия влезе в много сериозно противопоставяне със Запада, което, според мен, не беше провокирано от Русия", бяха думите на Шахназаров. Освен това, по мнението на режисьора, в историята, след 200-300 г., ще е останала само едно фамилно име: "Няма да остане нито една фамилия на тези лидери, които днес го /Путин – бел. ред./ окръжават на политическата арена. Фамилията на Путин ще остане."

Забранителен консерватизъм

Говорителят на президента разказа в допълнение към думите на Шахназаров за "феноменалната" готовност на Владимир Путин да поема отговорност. "За съжаление, у нас се усеща дефицит на тази готовност, особено сред бюрократите и то особено силно. Той /Путин – бел. ред./ постоянно демонстрира тази готовност и е законодател. Достатъчно е да си спомним 2008 г., когато в качеството си на министър-председател взе върху себе си отговорност в качеството си на антикризисен мениджър. По това време, когато още никой не знаеше как ще се развиват събитията, той каза, че не допуска повторение на 1988 г. Това беше огромен риск."

Икономистът Игор Юргенс, отбелязвайки трудолюбието на руския президент, заяви, че до 2007 г. при идеологията Греф-Кудрин в Русия все още се забелязвало постъпателно движение, но след това започна отстъпателно движение. "Структурните реформи така и си останаха, сториха ни се не по силите ни, нефтено проклятие за нас, а сега се добрахме и до режим на санкции", обяснява Юргенс. "Приближихме се към сложен етап. По силата на редица обстоятелства – външни и вътрешни – Владимир Путин си постави задачата в някаква степен да разчупи парадигмата: условно казано, да постави Запада на мястото му наравно с Русия, която, както на него му изглеждало, през последните години се е унижавала, и да бъде постигнато равнопоставеност в многополюсния свят".

Да направиш Русия "равнопоставена" между двата полюса САЩ и Китай според Юргенс е възможно само в случай, че бъде създадено модерна държава, за което шефът в ИНСОР има определени съмнения. "Създаваме ли съвременна държава или пък се блъскаме в забранителния консерватизъм, който се лее от всички телевизионни екрани, къде е тук съвременната държава? Нормалният съвременен консерватизъм е укрепване на всичко, което е добро в историческия код на нацията, и диалогът с тези, които предлагат нещо ново. При нас консерватизмът е забранете това, забранете всичко, затворете, а по-добре би било да бъде открита "петата колона" и т.н. Няма движение напред", е убеден Игор Юргенс. Според икономиста умерената опозиция не е заплаха за руските власти и алтернатива на Владимир Путин на предстоящите през 2018 г. просто не може да се появи.
------------

Анализ на Би Би Си.

Станете почитател на Класа