Европа се надява да замени руския газ с туркменски

Европа се надява да замени руския газ с туркменски
  • Written by:  classa.bg**
  • Date:  
    27.03.2015
  • Share:

Представителят на ЕС в Туркменистан Денис Денилидис заяви, че Европейският съюз е заинтересован от ускоряването на вноса на туркменски газ. За възобновяването на преговорите по проекта за строителството на Транскаспийския тръбопровод в Ашхабад ще пристигне заместник-председателят на ЕК по енергийния съюз Марош Шефчович, пише „Независимая Газета".
Ако ЕС вече работи с Азербайджан, то с Туркменистан тепърва му предстои да се договаря. Съдейки по резултатите от срещата на Марош Шефчович с посланика на Туркменистан в Белгия Какаджан Момадов, Ашхабад е заинтересован от износ на своя газ за Европа и както експертите предполагат, ще бъде по-сговорчив от преди.

До неотдавна основен потребител на туркменски газ беше Русия. Но след 2009 година закупуваните обеми намаляха, а от началото на 2015 година паднаха до 4 милиарда кубически метра на година. Сега основните потребители на туркменски газ са Китай и Иран, а планираният тръбопровод Туркменистан- Афганистан-Пакистан –Индия (ТАПИ) , макар и да се обсъжда, едва ли ще бъде реализиран скоро. И проблемът не е само нестабилният Афганистан.

„Катар и Турция виждат в ТАПИ конкурент. Катар е монополист в доставките на втечнен газ за Пакистан и Индия. Ако ТАПИ бъде изграден, цената на газа на тези пазари ще падне. Поради това единственият избор на Туркменистан за разширяването на своя износ на газ е ЕС", смята експертът по Централна Азия и Близкия изток Александър Князев.

Станете почитател на Класа