Вацлав Клаус: Украйна е виновна за конфликта, Русия няма вина

Вацлав Клаус: Украйна е виновна за конфликта, Русия няма вина
  • Written by:  classa.bg**
  • Date:  
    27.03.2015
  • Share:

Конфликтът в Украйна представлява най-голямата дестабилизация след края на Студената война, но за това Русия няма вина. Това каза по време на лекцията си в Братислава в Паневропейското висше училище бившият президент на Чехия Вацлав Клаус.
"За мен дебатът за случващото се на изток от нас, в Украйна, не е дебат за Русия, а е дебат за Украйна. Основният виновник за конфликта в Украйна е самата Украйна. За разлика от останалите посткомунистически държави тя не успя да направи успешен преход. От посткомунистическите държави тя направи най-малко за политическата, икономическата и обществената промяна. В това отношение там не бе направено нищо успешно", подчерта Клаус.

Според него "Украйна е напълно разделена на две държава". "Там има две етнически общности, които не общуват особено много помежду си. Държавата е слаба и не функционира. Когато бутнете леко подобна държава от север или от юг целостта й се разпада", каза още Клаус.

Бившият държавен глава остро критикува и политиката на Европейския съюз, "който отнемайки правомощията на националните държави и предавайки ги на бюрократите в Брюксел изпадна в безизходица и сега единственият изход е - обратно към традиционните ценности".

"Признавам, че не съм очаквал такова падение на полусуверенните държави като Чехия и Словакия. Не съм очаквал подобна доминация на Германия нещо, което германците безуспешно се опитаха да постигнат по време на двете Световни войни", каза още Вацлав Клаус.

Станете почитател на Класа