Проклятието на слабото евро

Проклятието на слабото евро
  • Written by:  classa.bg**
  • Date:  
    26.03.2015
  • Share:

Като платежно средство еврото започва да губи своето значение за германските износители. През 2014 едва 62% от всички сделки със страни извън ЕС са били сключени в евро. От 2010 насам този дял постоянно спада. През въпросната година общата европейска валута е била използвана в близо 67 на сто от всички разплащания. Междувременно като разплащателно средство все по-често се използва доларът. През миналата година повече от 26% от експортните сделки извън ЕС са били разплатени в долари, а през 2013 – около 23 на сто.
Доверието към еврото
Отрицателната тенденция сочи, че някои от нашите чуждустранни търговски партньори изпитват недоверие към еврото, подчертава Фолкер Трайер от Сдружението на германските търговско-промишлени камари. "Несигурността от икономическото развитие в Европа е основната причина за спадащото доверие към еврото като търговска валута", казва той. Защото една валута може да има трайно силни позиции само ако зад нея има силно икономическо пространство, а Европа в това отношеине се намира на кръстопът - "някои основни икономически нации като Италия и Франция все още не успяват да реализират истински структурни реформи", добавя Трайер. ЕЦБ реагира на това с все по-експанзивна парична политика, докато Централната банка на САЩ постепенно започва да изоставя политиката на ниските лихви. Всичко това прави в момента долара по-привлекателен от еврото в очите на нашите търговски партньори. На всичко отгоре и театърът около Гърция сякаш няма край."
Грегор Волф от Германското външнотърговско обединение BGA подчертава и други отрицателни аспекти за износителите, произтичащи от политиката на евтините пари: "Нараства нуждата от инструменти за защита от колебанията на обменните курсове. В хода на последното драматично обезценяване на еврото, някои от по-малките фирми изпаднаха в силно затруднени ситуации и понесоха големи загуби", казва той. В същото време нараства самочувствието на бурно развиващите се страни. Вследствие на това сделките в евро вече не са така привлекателни за нашите клиенти в света, казва валутният експерт.
Сегашното развитие отразява и това, че в момента "има значително увеличение на износа за страните от доларовата зона", пояснява Волф. "Значително по-бързото възстановяване на американския пазар, при едновременната липса на импулси от страните в БРИК ( Бразилия, Русия, Индия и Китай) води до естествено увеличаване на сделките в долари", казва още експертът.

 

28


Конюнктурата и износът само временно се съживяват
Фолкер Трайер от Сдружението на германските търговско-промишлени камари обаче не е прекален песимист: "Можем ясно да заявим, че германската икономика извлича голяма полза от европейския валутен съюз. Слабите позиции на еврото в момента дори служат като допълнителна опора за нашия износ и конюнктура."
В същото време Трайер предупреждава износителите, че не бива да се осланят на повишената си в момента конкурентоспособност на външния пазар, тъй като тя се дължи на временната слабост на еврото. "Това означава, че нашите продукти и производства сами по себе си не са станали по-добри и по-съвършени", казва той. Освен това силното колебание на обменните курсове силно затруднява планирането на фирмите и повишава валутните рискове, които трябва да застраховат.
От анкетите на германските търговско-промишлени камари си личи, че предприемачите осъзнават колебанията в обменните курсове като нарастваща заплаха пред бизнеса. Точно в тази връзка може да бъде от предимство извършването на сделки в собствената валута, подчертава Трайер. "Колкото повече сделки в долари осъществяваме, толкова по-често рисковете от колебанията на обменните курсове оказват пряко отражение върху дейността на нашите износители."
"Еврото беше на път да се утвърди като валута-заместител на долара", казва експертът на BGA Волф, анализирайки периода преди европейската дългова криза. "След като европейците показаха толкова малко решимост да извършат най-необходимото, за да излязат от кризата и се отнасят така лекомислено към общата си валута, не бива и да се чудят защо доверието към нея спада", казва той.

Станете почитател на Класа